Белезите и как да се справим с тях – част 2

към първа част

Избягвайте сапуни – те изсушават прекалено много кожата, силно ароматни продукти, независимо дали са естествени или синтетични, ароматът е кожен дразнител, също така алкохол, мента, ментол, цитрусови плодове, евкалипт, карамфил, камфор – всичко, което може да дразни кожата и да влоши състоянието й.

В зависимост от цвета на кожата ви, дълбочината и вида на разкъсване на кожата, белезите могат да варират от леко червеникаво оцветяване, до дебел, повдигнат червен или тъмен белег. Има три основни вида белези – плосък, разчленен или повдигнат

Плоските белези са най-често срещаните и обикновено се появяват от ежедневни наранявания или леки изгаряния. В зависимост от цвета на кожата, плоските белези могат да бъдат розови до червени (и в крайна сметка избледняват до много светло розово или бяло), ако цветът на кожата ви е кафяв, то белегът е наситено кафяв или черен (също избледнява в последствие).

Атрофични белези често са резултат от кистозно акне или варицела. Тези белези са в резултат на разрушаване на основната структура на кожата, поради което не се лекува като плоските или релефните белези.

Хипертрофични белези са резултат от свръхпроизводството на колаген в отговор на наранена кожа. Този тип белези могат да са резултат от леки разкъсване на кожата или от дълбока рана.

Дори, ако се предприемат необходимите мерки, за да се сведе до минимум броят или видът на белезите, след като раната е заздравяла, вероятно ще желаете да продължите процедурите да ги направите незабележими. Вече съществуват козметични и медицински продукти, които да направят процеса постижим.

Дори ако решите да не правите нищо, белегът продължава да се лекува и промени в срок до две години след получаването му. с продължаваща нежна грижа за кожата, защита от слънцето и търпение, повечето белези се оправят с течение на времето. Ако не ви се чака, ето няколко неща, които можете да направите, за да излекувате белезите.

Нанесете гел за лечение на белези на силиконова основа или серум, съдържащ антиоксиданти, като например кверцетин. Приложение веднъж или два пъти дневно, в продължение на осем седмици, може да направи белега доста незабележим. Този тип продукти са най-подходящи за плоски белези, но може да бъде полезен и за други видове белези, макар и не толкова успешно.

Релефните белези могат да бъдат бъдат направени по-малко изпъкнали с ежедневно приложение на гел на силиконова основа или листи от силиконов гел.

Атрофичните белези се повлияват най-добре след серия от лазерно лечение, дермални филъри, попълване или комбинация от тях. В екстремни случаи, може да се наложи хирургическа намеса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *