Бенки

Бенката, melanucitus nevus, е доброкачествено пигментно петно на кожата. То се дължи на увеличаване на броя на меланоцитите в базалния слой на епидермиса. Цветът на бенките се дължи на количеството меланин, което се съдържа в клетките. Могат да се срещат на различни места по тялото и да бъдат надигнати или на нивото на кожата. Бенките биват разделяни от дерматолозите на два вида, в зависимост от начина, по който са се появили по кожата – вродени и придобити. Вродените бенки се появят с раждането или през първите години от живота на човека. Тези образувания рядко могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен здравословен проблем. По-често срещани са придобитите бенки, които се появяват през ранното детство. Те могат да се надигнат и да станат релефни под различни въздействия. Според дерматолозите повечето бенки са доброкачествени и много рядко някои тях могат да се превърнат в злокачествени образувания и да се развие меланом.

Кои бенки са опасни?
Опастните бенки са надигнатите с тъмнокафяв цвят, както и плоските с черен цвят. При различни обстоятелства, като разчопляне, удар, напичане от слънцето и други, те могат да се изродят и да се превърнат в меланом. Дерматолозите съветват, ако започнат да се променят някои от характеритиките на бенките, веднага да отидете на консултация. Основните белези, които показват израждане на бенката са:
– промяна на цвета на определени участъци от нея
– увеличаване на размера – злокачествените образувания могат много бързо да променят своите размери; ако това стане хоризонтално, промяната може да се забележи веднага, но в случай, че бенката расте навътре, промяната може да бъде почти незабележима
– образуване на червен пръстен около бенката – това е реакция на организма, който започва да се бори срещу развитието на туморните клетки
– усещане за сърбеж и болка – нормалната бенка не трябва да се усеща.
Диагнозата за статуса на бенката се поставя след оглеждането й с дерматоскоп, който позволява на лекаря да огледа бенката дори в дълбочина.

Как се премахват бенките?
Бенките се налага да бъдат премахвани не само заради медицински показания и естетически подбуди. След като бъде направен преглед на бенката, дерматологът ще прецени дали тя трябва да се махне и кой метод да използва за махането й. Съществуват няколко различни метода за премахване на бенки. Най-предпочитан е е хирургическа ексцизия. Това е процедура, която се прилага за премахване на доброкачествени и рискови бенки. Хирургът изрязва със скалпел бенката, като взема по няколко милиметра здрава кожа отстрани до нея и след това раната се зашива с шев. Процедурата протича за 20 минути и е под местна упойка. Това е единственият сигурен и превантивен метод за предпазване от развитие на бенката в меланом. Ако се употребява лазер за изрязването на бенката не се налага зашиване, но има по-голяма опасност да се появят пигментни петна. Друг метод е криотерапията – бенките се премахват чрез замръзяване с течен азот, като може да остане белег. При електрокоагулацията се използва диатермичен ток със специална апаратура, която е съставена от кюрета, електронож и активен електрод във вид на игла. При тази манипулация бенката се изгаря като се засягат само повърхностните слоеве на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *