Безплатни онкопрегледи в СБАЛО

Едни от двата най-опасни рака за човечеството, този на простата, който покосява мъжете и ракът на гърдата, който мори нежната половинка от хората. Тъй като тези две коварни болести дават едни от най-големите жертви и често завършват с фатален край. При ракът за гърдата се знае, че превенцията е важна, а ракът на простата се нарежда втори след рака на белите дробове по разпространение. Всяка година около 2000 души са диагностицирани с него. България и Румъния са единствените страни в цяла Европа, при които се наблюдава увеличена смъртност от рак на простата. В останалите страни смъртните случаи при тази болест намаляват от 1995 година насам.

Това е повод за профилактичните прегледи, които се извършват от 23 март до 3 април в столичната Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания. Прегледите ще се извършват след предварително записване, затова позвънете на телефон 02/801 39 11, не е необходимо направление от личния доктор.

Една от най-рисковите групи са хора, в чиито семейства има хора болни от някои от двата вида рак. Ако имате оплаквания, които искате да успокоите, че не са свързани с единия от двата вида рак, също идете на профилактичен преглед. Не бива да се забравя факта, че повече от половината заболели жени с рак на гърдата умират, а 90% от тях не изпитват болка, едва 11% изпитват дискомфорт, който може да им подскаже за развитието на опасната болест.

Подобни профилактични прегледи помагат за превенцията на заболяването и макар да има постигнати успехи в биологичното и клинично поведение на заболяването, все още сме далеч от пълна профилактика и намаляване на случаите на рака на гърдата.

Ракът на гърдата и ракът на простата макар да не си съперничат за жертви, но взимат достатъчно голям брой болни, затова профилактиката и ранната диагностика остават най-сигурния начин за оздравяване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *