Блатен тъжник срещу болка

Препоръчваме ви:

Блатният тъжник, Filipendula ulmaria, е многогодишно растение, което принадлежи на семейство Розоцветни. Той вирее край тресавища, мочурища и потоци, до 2300 метра надморска височина. Среща се в Средна и Югозападна Азия и в Европа. В различни краища на България може да се открие под името отвратниче или брястолистно орехче.

В блатния тъжник се откриват фенолният глокозид гаулгерин, салицилалдехид, изосалицин и спиреин. Отриват се още алколоиди, като при хидролиза се отделят естери на салициловата киселина, фосфор, провитамин А, витамин С, етерично масло, танини, сяра и метилов алкохол.

Билката се използва за лечение на различни болестни състояния още от Средновековието, въпреки че в днешно време тя е почти неизвестна. Растението има разнообразно лекарствено приложение и затова се нарича „билката срещу 40 болести“. Медицината обръща внимание на блатния тъжник още е началото на 19-ти век, когато от него са извлечени салицилати. Интересен факт, е че името на аспирина идва от думата спирея, spiraea, което е старото наименование на блатния тъжник. Учените са открили, че няма друго лечебно растение, което да има по-високо съдържание на естествени салицилати. Това са безвредните аналози на аспирина, който представлява синтетична салицилова киселина. Днес билката се използва основно заради високото съдържание в нея на витамин С и на ацетилсалицилова киселина. Аспиринът, въпреки своите лекарствени способности, може да раздразни стомаха, а при повишена киселинност може да е увреди сериозно храносмилателната система. А блатният тъжник може да се консумира от хора, които имат стомашни проблеми, без да им навреди. В българската народна медицина блатният тъжник се използва при повръщане, затруднено уриниране, кожни обриви, възпаление на жлезите, болки в стомаха и червата, жълтеница, гуша и задух. В днешно време тази билка е едно от малкото лекарства, които могат да лекуват нервната система на човек, без появата на различни странични ефекти. Растението има много бърз ефект и притежава силно успокоително действие, което се усеща още в първите дни от приема. На базата на блатния тъжник е създаден билков комплекс, който стимулира производството на хормона серотонин. Консумацията на билката не води до привикване и се препоръчва при безсъние, стрес, безпокойство и депресии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *