Болки в коленете – какво да правим и какво да избягваме

Препоръчваме ви:

Когато ни заболят коленете е много важно да знаем как да реагираме, защото точно неправилното ни поведение може да направи болката още по-силна. Ето няколко съвета какво да правим и какво е редно да избягваме, когато имаме дикомфорт в коленете.

1. Не почивайте прекалено много

Прекалената почивка в леглото прави мускулите ни по-слаби. Намерете си програма за тренировки, която е безопасна за коленете ви и се придържайте към нея. Ако не сте сигурно кои движения е добре да правите, задължително се консултирайте с доктор и рехабилитатор преди да започнете.

2. Правете упражнения

Кардио упражненията подсилват мускулите, които обвиват коленете и увеличат подвижността.Тренировките с тежести и разтягането също. За кардио избете ходенето, плуването и водната аеробика. Тай чи също са добри упражнения за ставите ви. Защото ви помагат да облекчите сковаността в ставите и да подобрите баланса си.

3. Внимавате да не паднете

Когато болките в колене ви притесняват, ставате много по-податвили към падания, затова винаги внимавайте, ако имате стълби, които често изкачвате. Уверете се, че парапетът е здрав, за да може да се подпрете при нужда. Внимавайте в хлъзгавото време навън.

4. Не подценявайте теглото си

Ако имате повече от необходимите килограми, това ще натовари допълнително ставите на коленете. Не е необходимо да сте в идеално тегло, дори малка промяна в теглото ще ви облекчи.

5. Не позволявайте обувките ви да правят нещата още по-лоши

Много видове стелки могат да облекчат болката в коленете. Ако имате остеоартрит докторите препоръчват специални стелки. Ето защо трябва да знаете кой е източникът на болката, за да може да реагирате правилно и да изберете подходящи обувки.

6. Поиграйте си с температурата

За първите 48 до 72 часа след като е настъпила травма на коляното, използвайте ледени компреси, за да намалите подуването и да замразите болката. Дори замразените пакети със зеленчуци от грах или царевица в хладилника вършат работа, важно е да хванете навреме травмата и да наложите мястото за около 15-20 минути три или четири пъти на ден. После може да наложите и топъл компрес за същото време.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *