Болките в гърдите: кога са наистина опасни

Когато се появят, болките в гърдите тревожат голяма част от хората, защото те често се приемат като проблеми със сърцето. Всъщност този тип болки могат да бъдат не само кардиални (т.е. предизвикани от проблеми в сърдечно-съдовата система), но и резултат например от остеохондроза или настинка.
Това, което трябва да се направи незабавно, е да се определи причината за болките. Ако те са предизвикани от нарушения в работата на сърцето и неговите съдове, максимално ефективна медицинска помощ може да се окаже само през първите 1-1,5 часа.

Кардиалната болка има определени особености:
• Продължителност повече от минута, но не повече от 10-15 минути.
• Понякога болката има вълнообразен характер.
• Болката се усеща и в шията, зад плещите, в лявата половина от тялото и долната челюст.
• Болката може да бъде придружена със задух, обща отпадналост, потене, гадене, болки в стомаха.
• Често възниква при едни и същи условия: по време на бързо ходене, след обилен обяд, при изкачване на стълби, дори и в легнало положение.
• Може да се появи при емоционално или физическо натоварване и да спре с неговото прекратяване.
• Такава болката най-често преминава след приемането на съответен медикамент – например нитроглицерин.

Мнозина погрешно смятат, че болката при инфаркт е толкова нетърпима, че тя не може да се обърка с друга. Това всъщност не е така. Кардиолозите постоянно се сблъскват със случаи на хора, прекарали инфаркт, които търсят помощ дори една седмица след пристъпа – дотогава болката е била търпима или е преминавала след приемането на нитроглицерин.

Бъдете внимателни към себе си и не се отнасяйте лекомислено към появата на болка. Незабавно потърсете лекарска помощ. Междувременно можете да вземете таблетка аспирин или да поставите нитроглицерин под езика.

Кардиалната болка може да бъде маскирана и да се проявява с нетипични синдроми. В този случай хората подозират различни органи, но не и сърцето – такивъ е например случаят с хора, страдащи от заболявания на гръбначния стълб. Често болката предизвикана от остеохондроза се бърка с болката при инфаркт. Инфарктът на миокарда може да протича нетипично и затова пациентите от рисковата грипа (с повишено артериално налягане, пушачите, употребяващите хормонални контрацептиви, хората с наднормено тегло и т.н.) се нуждаят от допълнителни изследвания.

Разбира се, болката в гърдите може да се дължи и на проблеми в гръбначния стълб, мускулите на гръдната клетка и т.н. Ако работите в затворено помещение, обърнете внимание на въздушните потоци в него – отворените прозорци, евентуалното наличие на климатик. Летните настинки и честото седене на течение понякога предизвикват не само хрема, но и болки в областта на гърдите – също толкова колкото и грипа и настиването през зимата.

Интересен случай от медицинска гледна точка е кожният лишей – дерматологично заболяване, което често е съпроводено със симптоми, аналогични на инфаркта.

При появата на болка в гърдите, се опитайте да не изпадате в паника. Спомнете си дали някои симптоми не са били налице и през предишните дни. Потърсете незабавно помощ от специалист. Неговата бърза намеса понякога може да е от решаващо значение.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *