Болни дечица: 9 причини да извикате спешно лекар

Препоръчваме ви:

Малките деца се разболяват много често, а обикновено родителите се притесняват от всеки симптом, тъй като знаят, че детската имунна система не е напълно развита. Ако детето се разболее късно вечерта, често родителите се чудят дали да извикат спешна медицинска помощ или могат да изчакат до сутринта. Добре е да се консултирате с педиатър, но има някои проблеми със здравето, които не търпят отлагане и за които веднага трябва да информирате лекар. Това се отнася особено за новородени и деца под двегодишна възраст, които са особено податливи на сериозни заболявания.

Треска у малки деца

Ако детето ви е на възраст под два месеца, а температурата му е повече от 38 градуса, то вероятно е по-болно, отколкото ви се струва на външен вид. Изключение са бебетата, на които са поставени току-що ваксини, които могат да преминат през лека треска. Малките деца понякога не показват много симптоми на болестите, но през това време могат да развият сериозни инфекции заради недостатъчно развитата си имунна система. Не предполагайте, че бебето е настинало, защото настинките на тази възраст не предизвикват треска.

Непрекъсната кашлица

Ако детето ви кашля силно и не може да спре, може да се окаже пристъп на астма, който трябва да се третира с медикаменти. Някои болести могат да предизвикат астматичен пристъп у децата или поне симптоматиката, даже за кратко. Ако детето се буди през нощта с кашляне и звучи като лай на тюлен, вероятно то има круп. Болестта можете да излекувате и сами, като отидете в банята и пуснете горещ душ. Ако това не може да спре кашлицата, нека излезе да подиша хладен въздух. Даже обаче да помогнете на детето да спре да кашля, трябва да го заведете на лекар, защото може да се окаже сериозен респираторен симптом.

Продължително повръщане

Продължителното повръщане може да дехидратира детския организъм и да причини конвулсии. Ако детето повръща толкова често, че вече няма какво да излезе от стомахчето, може би причината е хранително натравяне, но може и да е оплитане на червата. Още по-бърза реакция изисква повръщането с кръв или дезориентацията, както и консистенция с жълто-зелен тон, която може да е симптом на пилорна стеноза, която изисква оперативна намеса.

Накуцване или невъзможност да се движи крайник

Ако детето не може да стои на един крак и получи треска, може да е жертва на сериозна инфекция в коляното, която може да унищожи колянната става. Трябва да заведете детето на лекар много бързо, за да третират инфекцията с антибиотици. Ако детето не може да движи коляното, рамото или китката си, може да се окаже фрактура, която трябва да се обездвижи и гипсира възможно най-бързо.

 Удар по главата

Всякакви удари и травми върху главата, особено ако малкото изпадне в безсъзнание, трябва да се прегледат от педиатър възможно най-бързо. Даже детето да е в пълно съзнание, ако повръща, сънено е или не може да говори, потърсете лекарска помощ. Обикновено ударите върху челото са по-малко опасни от тези върху страничните части на главата, но всяка фрактура е потенциално опасна.

Странни и нетипични изпражнения

Ако детето се изхожда с изпражнения, които наподобяват грозде или желе, може да се окаже проблем с оплетени черва. Диария с кръв може да е симптом на хранително отравяне или бактериална инфекция на тракта, както и паразити.

Подуване на клепачите и болка с треска

Ако е симптом на ужилване или на отровен бръшлян, подуването на клепача не е толкова сериозен проблем. Но ако детето има треска, може да се окаже жертва на сериозна синусна инфекция, която достига до зоната на очите. Сериозен сигнал е треската и това, че детето не може да движи очните си ябълки. Болестта трябва да се третира възможно най-бързо с антибиотици в болница.

Коремни болки за повече от два часа

Ако болката се влошава по време на скачане, може да е апандисит. Обикновено болката започва в зоната на корема и се установява долу в дясно.

Силна болка на лакътя

Ако хванете детето за ръка и започнете да го дърпате, а то се дърпа в другата посока, лесно можете да изместите лакътната става. Детето няма да може да движи ръката си и тя ще стои неподвижна до торса. Това е чест проблем за малките деца, но може да се появи и у деца на 5-6 годинки. Обездвижете ръката и извикайте спешна помощ и педиатър, преди лакътят да се е подул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *