Бронхит

Бронхитът е заболяване, което се развива с възпаление на част от въздухосносните пътища на белите дробове, на лигавицата на белодробните бронхи. Болестта засяга разклоняващите се тръбовидни органи – трахея, бронхи и бронхиоли, през които в процеса на дишане преминава въздушният поток. Възпалението на тези зони нарушава въздушния поток през нея и могат да се появят затруднения в дишането. Заболяването има остър и хроничен вариант. Бронхитът е едно от най-честите заболявания в световен мащаб, най-често хората боледуват в рамките на обикновена настинка. Възниква вследствие възпаление на стената на бронхите под влияние действието на различни вредни фактори. Най-често това са инфекции с микроорганизми – вируси, микоплазми, гъбички, рядко бактерии.

Причини за заболяването
Видовете бронхит се разграничават по причинителя и по периода – най-общо има два вида, остър и хроничен. Острият бронхит обикновено е вирусно обусловен и преминава в рамките на пет до седем дни. Хроничният бронхит е по-труден за лечение, като основна причина за болестта са тютюнопушенето, честите инфекции и замърсен въздух. Симптом на хроничната форма е изявата на симптоматиката за поне два-три месеца. Понякога причина е вдишването на дразнещи вещества, газове, прах, токсини. Когато организмът се простуди защитните му сили отслабват и попадналите или нормално обитаващи дихателната система микроорганизми намират благоприятни условия за размножаване. Пушенето е фактор, който значително усложнява бронхита, особено в хронична форма.

Симптоми и лечение
Отделните причинители могат да предизвикат различно по вид възпаление, но обикновено симптомите са отделяне на секрет, оток и затруднение на нормалния въздушен поток през бронхите, рядко спазъм, който нарушава дишането. Тъй като бронхитът е честа последица или се развива в комплекса на обичайната настинка, първоначалните симптоми могат да са общо неразположение, температура, главоболие, мускулни болки, хрема, кихане, парене и сухота в гърлото. Впоследствие се развива симптоматика на дихателната система – суха, дразнеща кашлица с оскъдно количество жилав секрет. Промяната в количеството и вида на секрета обикновено е признак за усложнение на заболяването.

Освен обичайната система от симптоми, от която може да се постави диагноза бронхит, ако има съмнение за усложнения могат да се направят изследвания, най-често това са рентгенография, кръвни изследвания, микробиологични проби за установяване на причинителя на бронхита. Най-честото и сериозно усложнение е развитието на бронхопневмония и затова диагнозата е важен фактор за ранното откриване и успешно лечение. При заболяване у пациенти с астма може да се получи възпаление на астматичните бронхи. Важни за лечението на бронхита са общите мерки за лечение на простудата, най-често подходящ хранителен режим, много течности, почивка в леглото, витамини и витамини и общоукрепващи средства. Антибиотици са подходящо лечение само, ако се наблюдават дълготрайна симптоматика и подозрение за усложнения. Ако се наблюдава бронхоспазъм е удачно ползването на бронходилататори, а при бронхит вследствие действието на токсични вещества и противовъзпалителни средства могат да се пият кортикостероиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *