Бяла върба срещу болки и температура

Препоръчваме ви:

Бялата върба, Salix alba, е вид върба, която се среща в Западна и Централна Азия и в Европа. От белия цвят на листата на дървото произлиза и името му. Младите клонки на върбата са гъвкави и се използват като основен материал за плетене на кошници и мебели.

В кората на бялата върба се открива около от 5 до 8% от гликозида салицин, а освен това тя съдържа флавоноиди, витамин С, дъбилни вещества и около 10-12% танини. Гликозидът салицин се усвоява от организма под влияние на саликазата и се трансформира в салигенин, който в последствие се окислява до салицилова киселина. Във фармацията тя е позната под название аспирин.

Благоприятното действие на бялата върба върху организма е известно още от Древността. През 5 век от преди новата ера Хипократ описва свойствата на бялата върба, като приготвя чрез екстракция на върбова кора под формата на прах. Той описва, че този прах понижава температурата и успокоява болката при треска. Още през 1 век Диоскоридес потвърждава нейните свойства. Век по-късно Гален също започва да я изследва. В съвременната медицина се употребява кората на дървото. Тя се събира в ранна пролет. От нея се приготвят отвари, таблетки и капсули. Основната съставка на кората на дървото, заради която тя има такива свойства, е салицин. Той е изолиран в кристална форма през 1828 година. Салицинът и аспиринът са химични деривати на салициловата киселина.

В народната медицина бялата върба се използва за редуцирането на болки и температура, за укрепване на организма и прочистване на кръвта. Под формата на екстракт може да се употребява за лечение на заболявания, които са свързани с бъбреците, сърцето и черния дроб. Бялата върба притежава антималарийно и антипаразитно действие. Модерната медицина припознава бялата върба като средство срещу възпаления и за спиране на кървенето. Кората може да се използва при симптоми като обилна менструация, кожни обриви, гнойно рани и потене на краката. Тя помага при ревматизъм, подагра, чревни разстройства, простудни заболявания, плеврит и възпаления на пикочния мехур.

Приемането на бяла върба в големи дози може да доведе до поява на странични ефекти. Те се изразяват в световъртеж, обриви по кожата, гадене. Не трябва да приемате продукти от бяла върба, ако имате алергия спрямо салицил или аспирин. Не е желателно да комбинирате продуктите от бяла върба с други медикаменти, които имат свойство да понижават кръвното налягане, при употреба на противосъсирващи препарати, а също нестероидни противовъзпалителни лекарства. Препоръчва се за хора с гастритна болест, стомашна язва, астма, диабет, както и чернодробни и бъбречни заболявания, да не консумират продукти и отвари от бяла върба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *