Чаено дърво срещу инфекции и акне

Чаеното дърво, Melaleuca alternifolia, е дърво от семейство Миртови. То вирее в Австралия и достига до височина повече от 6 метра. От него се добива масло, което е използвано от аборигените от векове за различни медицински цели. До 1700 година то не е било известно на останалата част от света, до момента, в който капитан Джеймс Кук започва да провежда опити с листата му по време на експедиция. Именно екипажът на кораба на капитан Кук дава на дървото това име, тъй като варели чай от листата, който са добавяли в своята бира. През 1920 година химикът Пенфолд открива антисептичните свойства на чаеното масло.

От листата и клонките на чаеното дърво с парна дестилация се извлича чаено масло. Неговите основни компоненти са линалоол, терпинен-4-ол, терпинен, phellandrene, мирцен, лимонен, р-cymene, сабинен, Y-терпинен terpinolene, пинен, б-пинен, терпинеол и 1,8-цинеол. В резултат от изследвания е установено, че от откритите 100 химични съединения в растението, 80 са уникални за чаеното дърво.

Маслото от чаено дърво е много силен дезинфектант. Това негово свойство се доказва с факта, че убива дори резистентни на антибиотици щамове на Staphylococcus. След провеждането на редица експерименти е установено, че маслото е много ефективно срещу aspergillus, bacteroides, Clostridium, Cryptosporidium, Diptheroids, E. coli, Enterobacter, Fusobacterium, Gonococcus, Hemophilus, Herpes viruses, Meningococcus, Microsporium, Peptococcus, Proteus, Pseudomonas, Spirochetes, Staphylococcus, Streptococcus, Trichinosis, Trichophyton. Химичното вещество терпинен-4-ол представлява мощен фунгицид, мощен гермицид и има силно антисептично действие. В търговските вериги се предлагат различни готови продукти, балсами, кремове за ръце, сапуни, шампоани за домашни любимци, чисто масло, кремове и мехлеми. При кожни проблеми като мазоли, акне, циреи, гъбички по ноктите, микоза, инфектирани рани, изгаряния, ожулвания, ужилвания от насекоми могат да се използват масло или крем от чаено дърво. При възпалено гърло, заболявания на венците и орални инфекции използвайте вода за уста. Маслото от чаено дърво има успокояващо, изпотяващо, обезболяващо, инсектицидно, имуностимулиращо, противовирусно, противогъбично действие и активизира умствената дейност.

Маслото от чаено дърво не е дразнещо или токсично, ако се употребява външно, но е възможно при някои хора да се наблюдава раздразнение на чувствителната кожа от употребата му. Добре е да се комбинира с натурално масло, например от бадем. Чаеното дърво не трябва да се употребява вътрешно, тъй като е отровно. Също така маслото не трябва да се ползва за обработка на дълбоки рани, както в близост до носа, ушите и носа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *