Черен или зелен чай?!

Всяка година по света се произвеждат повече от 3 милиона чай. България обаче не е сред любителите на чая. А чаят е полезен продукт, който повлиява обменните процеси в организма и помага да се чувстваме по добре.
Ето кратка история за това от къде тръгва чая.
Една четвърт от чая на света е с индийски произход. Китай – страната в която е открит чая и където той се пие от 5000 години сега е на второ място в света по обем на годишно производство. Но пък произвеждат най голямото разнообразие от сортове чай.

Британците в началото на 19 век имали затруднение с търговията от Китай. Като се добави транспортирането, което понякога продължавало повече от година, влажния и застоял въздух в складовите помещения на корабите, които повреждали вкуса на чая и стигаме до първия опит на британците да засадят чай в своята тогавашна колония Индия. Растенията се развивали чудесно, Суецкия канал и бързите кораби направили доставките лесни. Така чаят се превърнал в английска и индийска национална напитка.
Черен или зелен ?!

Любопитно за мнозина ще е, че дали чаят ще бъде зелен или черен не зависи от сорта, а от неговата преработка. Свежите листа на чая се изсушават, но без да загубят напълно своята сочност. След това се подлагат на различни видове преработка. Черният чай се получава, когато стритите листа се оставят в контакт с въздуха и така се получава ферментация. Чаят придобива устойчив, тръпчив, наситено горчив вкус. Едновременно с това се променя и цветът до тъмнокафяв и черен. Зеленият чай не се оставя да ферментира, а се обработва на пара и после се изсушава. Ценителите на чая познават и още един трети вид – „бял” чай. Листата за този чай се събират още съвсем млади, не разтворили се напълно чаени храсти на някой сортове. Нарича се „бял” поради нежния слой бял мъх, който покрива младите листа. Той остава много светъл и след приготвяне.
Здравословни качества.
Съвместно съвременно изследване на британки и испански биолози сочи, че зеления чай може да спре развитието на раковите клетки в тялото на човека. Едно от основните вещества , съдържащи се в чая – епигалотехин-галат – улавя ензим, от който се нуждаят раковите клетки, за да се размножават. По този начин той възпрепятства тяхното развитие. За да се приеме достатъчната доза от епигалотехин-галат дневно, човек трябва да изпива по 2-3 чаши зелен чай.

От друга страна, черният чай убива бактериите по зъбите. Освен това както зеленият, така и черният съдържа в голямо количество флуорид, който заздравява зъбите, също така калций, желязо, калий, магнезий и цинк. Специално в зеленият чай се откриват също и Витамините В1, В2 и С и в още по висока концентрация – полифеноли – антиоксиданти, които се срещат в плодовете, зехтина и червеното вино. Тези естествени вещества повишават защитните сили на организма, укрепват съдовете и клетките като улавят разрушителните свободни радикали.
Тонизиращото въздействие на чая.
Чаят, както и кафето съдържа кофеин и поради това възбужда нервната система. Кофеинът в чая действа по бавно поради специфичните съставки на растението, но пък неговото възбуждащо действие продължава по дълго. При кафето кофеинът бързо навлиза в кръвта и действа веднага, но и също така бързо преминава неговото въздействие. Освен това чаят е по полезен от кафето, тъй като въздейства с по малко количество кофеин: в черния чай се съдържа два пъти по малко кофеин, отколкото в кафето. Зеленият съдържа още по малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *