Черен оман срещу рани и акне

Препоръчваме ви:

Черният оман, Symphytum officinale, е тревисто растение, което е разпространено в Азия и Европа. В нашата страна се нарича още страстник, див тютюн, мазен корен и заралисче. Англичанинът Хенри Дабълдей бил убеден, че светът може да бъде спасен от глада и болката с изследване на билката. Затова той създава организация за изследване и култивиране на растението, която продължава да съществува вече повече от век и половина.

Лечебните сили на черния оман се дължат на химичния му състав. Най-ценната съставка е алантоинът, който достига до 1% в корените и 4,7% в цъфтящите върхове. Откриват се витамини А, В 12 и С, и минерали фосфор, калций и калий. В билката се съдържат химични вещества като фенолни киселини, пиролизиданови алкалоиди ехинатин, симфитин и лазиокарпин, скорбяла, смоли, аспаргин тритерпени, дъбилни вещества и етерично масло.

Според традиционната медицина билката се ползва под формата гаргара, компреси и чай. Лечебните свойства на билката се известни още от древността. Първи Авицена е описал лечебните качества на черния оман. Според него билката може да се използва като универсално средство за зарастване на меки тъкани и кости, за редуциране на болките при подагра, ревматизъм и артрит. А римските лекари са използвали билката върху тежките травми на войници след битка. Тези лечебни свойства се дължат на химичното съединение алантоин. То стимулира регенерацията на клетките в проблемните зони. Затова билката се прилага при трудно зарастващи рани, при язва и гастрит, при наранявания и кръвоизливи, и възпаления на костите. Според българската народна медицина билката може да се използва за лекуване на ларингит, бронхит, кашлица, кръвоизливи от носа, продължителна менструация. Под формата на лапи може да се прилага при много ставни заболявания, кожни обриви и рани от изгаряния. Топъл компрес от черен оман помага при ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, при болки в тила и разширени вени. Препоръчва се при рани в устата и разклащане на зъбите да се жабурите с отвара редовно. Под формата на тинктура се използва за лечение на акне. От листата на билката може да приготви мехлем, който да се използва за ожулвания и контузии.

Вътрешното приложение на черния оман трябва да продължава кратко време, под строг контрол, тъй като билката е токсична. Заради токсичните алкалоиди използването на растението за лекуване е забранено в Германия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Да не се използва върху замърсени рани, тъй като бързото оздравяване на тъканта може да задържи вътре в нея мърсотия или гной.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *