Червена боровинка

Препоръчваме ви:

Червена боровинка или Vaccinium vitis-idaea е вечнозелен храст, принадлежащ на тъй наречените горски плодове, тя е от семейство Пиренови и род Боровинки. Достига до височина от 10 до 40 сантиметра, много издръжливо растение, може да оцелее дори и при минус 40 градусa. При нас се среща в Стара планина, Родопите, Витоша, Пирин и Средна гора, но само горската червена боровинка.

Тя е много здравословна супер храна, която през последните години стана популярна и у нас, макар в традиционната медицина са познати от векове.

Американската червена боровинка се среща у нас като сушен плод, червеният и месест плод се бере. Показан от първите заселници от индианците, този прекрасен мъничък чревен плод е синоним на здраве.

За нейното благотворно влияние връх пикочните пътища са всеизвестни. Особено, че се бори с бактериите, които могат да се залепят по мехура, червената боровинка помага и на бъбреците.

Освен това изследвания показват, че сокът от червена боровинка може да убие бактерията хеликобактер пилори, която причинява язва на стомаха и дванайсетопръстника и може да доведе до рак на стомаха. Сокът е полезен и за сърцето. Така че малко сок от червената напитка е не само вкусен с леко кисел привкус, но и много здравословен.

Този горски плод е и силен антиоксидант, поради наличието на витамин А, с което се бори със свободните радикали.

Тя подобрява зрението и освен това една от малките растения, която съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, с което е полезна за цялото тяло, не само за пикочния тракт.

За дамите ще е много полезно да имат предвид, че черното плодче убива и вредните мазнини. Това твърди шведско проучване, направило опит с мишки, на които е давана храна богата на мазнини, но след като приемат червена боровинка, тези калории не се лепят по организма. Така че малко от плода не само ще ни спести дразнещите уроинфекции, но ще ни зареди с полезни вещества и ще попречи на организма да трупа излишни килограми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *