Червена детелина за женското здраве

Червената детелина, Trifolium pratense, е многогодишно растение от семейство Бобови. Вирее в Азия, Европа и Северна Америка. Растението е изследвано още през Древността, когато е бил забелязан неговият ефект върху пасящи животни. Установено е било подобряване на сексуалното здраве на животните и намаляване на заболяванията. Китайците са използвали растението като тоник за лечение на настинки. Ирландците са го пиели под формата на чай срещу чести настинки в студено време.

Червената детелина съдържа антиоксиданти и минерали калий, фосфор, желязо, мед, хром и магнезий. Съдържа витамини В3, С и Е. Откриват се още салицилова киселина, ниацин, бета-каротин, даидзеин, евгенол, кофеинова киселина,  кумаринова киселина, метил салицилат и ситостерол.

Билката може да се прилага вътрешно и външно. Вътрешно се прилага под формата на капсули, чай, течен екстракт и тинктура, а външно може да се ползва под формата на мехлеми и кремове. Червената детелина има успокояващо нервната система, противовъзпалително и отхрачващо действие. Има положителен ефект върху функциите на женските полови хормони, което води до редуциране на симптомите на предменструалния синдром. Може да се използва като пречистващо средство при болести на кръвоносната система и при дълга употреба на антибиотици. Билката е подходяща при маточни кръвоизливи, бронхит, загуба на паметта и хормонални проблеми. Тя помага при състояния като менопауза, горещи вълни, остеопороза и бяло течение. Има тонизиращо действие върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове, а също така има балансиращо действие върху нивата на хемоглобина. Подходяща е при заболявания, които са свързани с пикочната система, защото подобрява пречистващите функции на бъбреците. Спомага за бързото прочистване на организма като стимулира секрецията на жлъчен сок. Използва се при кожни заболявания като екзема, акне, псориазис. Може да пие срещу симптоми на настинка, астма, бронхит, кашлица и пресипналост. В народната медицина се използва при нарушения на съня и изпотяване. Тя също така потиска апетита и регулира секрецията на жлезите.

Екстрактът от червена детелина съдържа високо количество изофлавони и затова не трябва да се консумира от бременни жени, кърмачки и деца. Хора, които използват хормонално лекарство също не трябва да консумират билката. Също така тя не бива да се комбинира с джинджифил, чесън, асприн и гинко билоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *