Червеното цвекло – принц в облеклото на просяк

Препоръчваме Ви:

Един от най-полезните зеленчуци, на салата, сготвен или сок, е с толкова невзрачен вид, че повечето хора обикновено го пренебрегват. Зеленчукът е пренесен от Средиземноморието и се използва за полезно и диетично хранене. Кореноплодите съдържат средно 88% вода, органични киселини, целулоза, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Древногръцкият лекар Хипократ включва червеното цвекло в списъка с лечебни растения още преди 2500 години. Древните гърци и римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура, а през Средновековието са използвали сок от цвекло за захранване на хора, които не са били в състояние да консумират твърди храни.

Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий, зеленчукът ускорява процесите на обмяна на веществата. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, бетацианини, които оцветяват ръцете и приборите, а освен това може да оцветят и урината, ако консумирате много от него. Заради хлорофила, който съдържа, той е полезна съставка в менюто на страдащите от анемия. Макар да съдържа захари, те не са в толкова огромни дози и затова червеното цвекло е полезно за консумация за диабетици, а заради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина, то може да се включи в ежедневното меню. Цвеклото подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. По съдържание на йод то се нарежда на челна позиция сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата – заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод.

Особено полезен и бoгaт нa aнтиoкcидaнти e пpяcнo пpигoтвeният coк oт чepвeнo цвeклo. Дневната доза е 100-300 милилитра, най-добре на три приема, като се консумира 2-3 мeceцa без почивка. Зa дa ce избeгнe дpaзнeщoтo дeйcтвиe нa coкa, не започвайте направо с дневната доза, а я увеличавайте постепенно, а преди консумация на сока изпийте супена лъжица зехтин или растително масло, което образува предпазен слой. Изцеденият сок подобрява общото състояние на организма и може да се пие в комбинация с ябълки, моркови и цитрусови плодове на сок. Сокът прочиства кръвта и действа профилактично срещу тумори. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
 

Съдържащите се в цвеклото целулоза и киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, активират дейността на черния дроб и бъбреците. Срещу хроничен запек, смущения в храносмилането и чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на 100-150 г варено цвекло. В комбинация със сок от моркови, сокът от цвекло има превъзходни почистващи свойства, които помагат за проблеми с жлъчката и черния дроб. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, то действа добре за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника. За разлика от другите зеленчуци цвеклото запазва полезните си свойства и в сварен вид, тъй като оцветяващите вещества в него, флавоноидите, са термоустойчиви. Те облекчават съдовите спазми, укрепват капилярите и понижават кръвното налягане, стимулират образуването на червени кръвни клетки. Сравнително високото съдържание на йод и магнезий прави зеленчука подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. Външно цвеклото може да се налага във формата на лапи срещу рани и отоци. Някои рецепти препоръчват цвеклото срещу пърхот – смесете сок и оцет, втрийте в скалпа, оставете за час и измийте.

Сокът от червено цвекло е пълен с полезни вещества, но има някои неща, които трябва да имате предвид. В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, тъй като съдържа летливи вещества, които действат като токсин. Той може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост. Затова преди употреба сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника. За постигне на терапевтичен ефект сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици. Можете да пиете по една чаша дневно, 10-15 минути преди хранене, но не трябва да консумирате друга храна или вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *