Чесънът – царят на лековитите зеленчуци

Препоръчваме Ви:

Чесънът (Allium sativum) е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, създаден от културна селекция. Зеленчукът вероятно произлиза от вид Allium longicuspis, който расте в Югоизточна Азия. Суровият чесън е с характерна силна люта миризма, която се омекотява значително при термична обработка. От хилядолетия различни медицински източници описват чесъна като универсална панацея за лечение на всякакви болести. Ненапразно в редица митологии той е средство срещу лоши същества и вампири. Питагор го нарича „цар на всички подправки“, защото няма друго растение, което да лекува така успешно човечеството от древността до наши дни. Съществуват данни, че зеленчукът подправка е бил използван 2000-3000 г. пр. н. е. Развитата търговия на Китай пренася чесъна в Европа и Средния Изток, а основателят на съвременната медицина – Хипократ, често предписва чесън на своите пациенти.

Чесънът е познат като природен антибиотик, а тези му свойства се дължат на фитонцида алицин. Антимикробните характеристики на зеленчука са установени много отдавна, като е установено, че летливите вещества убиват микробите във въздуха. По време на средновековните чумни епидемии той е спасявал много хора, които са окачили връзки с чесън на вратите на дома си. От една страна качествата на чесъна са се дължали на антимикробните свойства, а от друга на серните съединения. Те се излъчват през дробовете, а ароматът се отделя и през кожата, което предпазило много хора от нападението на преносителите на чумата, бълхите. През 20 век Алберт Швайцер успешно използва зеленчука за лечение на дизентерия в Африка.

Чесънът е с разнообразен химичен състав и съдържа витамини А, В1, В2, желязо, фосфор, химичния елемент германий, селен и други. Зеленчукът съдържа още над 200 биоактивни съставки – включително алиин и алицин. Алиинът е органично съединение, в молекулата на което се съдържа сяра, производно на аминокиселините, без миризма. Когато чесънът се стрие алиинът се трансформира в алицин, който придава характерния аромат и лютивина на подправката. Веществото се активизира най-добре по време на надробяване на месото, но не се запазва по време на термична обработка. Според експерти фитонцидът е с много силно антибактериално действие – той навлиза в кръвта и действа на белите дробове, на вътрешните органи и на кожата. Счита се, че 1 мг алицин отговаря на 15 единици пеницилин. Друга съставка на чесъна, лецитинът, спомага за премахването на мастни натрупвания, за превръщането на мазнините в енергия при процесите на обмяна на веществата и намалява нивата на лошия холестерол HDL. Според експерти 2-3 скилидки чесън на денонощие са достатъчни, за да осигурим защита на своя организъм. Срещу грип и настинка можете да изпробвате тази рецепта – залейте четири-пет скилидки чесън, нарязани на ситно, с чаша топло мляко, оставете да заври, прецедете и подсладете с мед. Пийте по няколко глътки от горещата напитка четири-пет пъти дневно. За да освободите тялото си от натрупвания на вредни вещества, изяждайте по една скилидка чесън дневно Ако не можете да понасяте миризмата на чесъна, можете да го консумирате на капсулки, които включват всички полезни свойства на зеленчука.

Чесънът се препоръчва срещу белодробни заболявания, гъбички, грип, за повишаване на имунитета, за понижаване на кръвното, за по-бързо зарастване на рани по кожата, за понижаване на кръвната захар, за тонус и здраве. Добро профилактично средство е срещу атеросклероза. Външно чесънът може да се прилага за лечение на косопад. Не е желателно да се консумира подправката, ако имате увеличена стомашна секреция, заболявания на черния дроб, жлъчката и бъбреците, по време на бременност и кърмене. Трябва да внимават и хора, които имат чувствителност по отношение на някоя от съставките на чесъна, тъй като консумацията може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За хората с проблемен стомах се препоръчва таблетната форма на зеленчука или да се използва маслен извлек на чесън – няколко счукани скилидки в литър зехтин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *