Чиа, суперхрана от индианската култура

Чия е общо наименование на два вида Салвия – Salvia Hispanica и Salvia Columbariae, които се отглеждат като диви култури. Растенията са разпространени в Централна и Северна Америка. В древността чиата е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета. Семенцата са дребни и твърди, а от векове те са често използвана храна от индианците. Модерното производство на чиа е съсредоточено в Мексико, Централна и Южна Америка. Още ацтеките я считат за ″храна за бягане″, тъй като тя притежава способност да зарежда организма с енергия. Индианците са минавали дълги преходи и са водели битки само с няколко шепи семена чиа в себе си.

Ако разбъркате лъжица чиа в чаша вода и я оставите за половин час, тя ще се трансформира в гъсто желе. Това се дължи на разтворимите фибри в чиата, които действат ползотворно на стомашно-чревния тракт. Когато желето се образува в стомаха, то защитава лигавицата. Друг положителен ефект е това, че желето забавя действието на ензимите в стомаха спрямо въглехидратите и така се забавя преобразуването им в захар. Така тази суперхрана може да се използва от диабетици и от хора, които искат да подобрят физическата си издръжливост по време на спорт и работа. Освен това чиата може да абсорбира вода повече от 12 пъти на теглото си. Способността й да задържа течностите спомага за запазване на влагата и на електролитния баланс, тъй като телесните течности се оползотворяват по-пълноценно.

Семената на чиа са чудесен източник на протеин, който се смила и усвоява много лесно. Това я прави много полезна храна за подрастващи юноши и малки деца. Чиата съдържа огромни дози мазнини, но от полезните, които са ненаситени – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3, които обикновено се намират в рибните продукти. Тези мазнини са част от процеса на усвояване на мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Ненаситените мастни киселини са важни за снабдяването с кислород чрез кръвта на всички клетки, тъкани и органи.

Семената на чиа съдържат много калций, повече от кравето мляко, бор, цинк, манган, много протеини, повече антиоксиданти от боровинките, повече калий от бананите и повече желязо от спанака. Можете да включите чиа в менюто си чрез разнообразни способи, като единственото условие е семената да се накиснат в чиста вода преди да се използват. Те поемат вода около 9 пъти на теглото си за няколко минутки. Освен за храна, индианците са използвали чиата външно, във формата на лапа, за лечение на огнестрелни рани и наранявания, за да избегнат инфектиране на раните и да активизират оздравяването на тъканите.

Можете да консумирате суперхраната като поставите семена от чиа в чаша вода и ги изпиете. Можете да използвате не само вода, но и разнообразни течности – кафе, чай, вода, айран или сок. Разбъркайте и оставете за минута или две, така че да се накиснат добре. Ако пък ги оставите да киснат за по-дълго, те ще се трансформират в гел и можете да ги ядете с лъжица. Гелът ще има вкуса на течноста, в която са киснати семената. Можете да поръсите малко чиа върху салата, към ястия с риба, зеленчуци, супи. Чиата е страхотна съставка за диети на хора, алергични към глутен, тъй като тя не съдържа това вещество.

Консумацията на чиа способства за по-бавно усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар. Фибрите в храната активизират чревната перисталтика – те са със сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна. Чрез много антиоксидантни вещества чиа повишава съпротивителните сили на организма, а омега-3 се грижат за сърдечната дейност и имунитета. Суперхраната спомага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата си да абсорбира голямо количество течност – на това се дължат силно засищащите й свойства. Освен това по този начин тя спомага за детоксикацията на организма, особено за хора, подложени на стрес ежедневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *