Чудодейното масло от алое

Препоръчваме ви:

Само по себе си, маслото от алое не е 100% натурално, получава се чрез смесване на растението с масло. Повечето от ползите от алое вера идват от неговата вода, запазена в месестите листа, по-специално от гела, извлечен от листата. Обикновено именно той се използва за направата на маслото от алое.

Алое вера е многогодишно растение, което вирее в горещите, сухи среди. По-конкретно се среща в Северна Африка, Канарските острови, Средиземноморския регион, Австралия и някои области в Съединените щати. Историческите сведения сочат, че алое вера е важен компонент в билковата медицина, използвано в Древен Египет за лечение на инфекции, обриви и изгаряне, дори било считано за „растение на безсмъртието”. Други цивилизации, като арабите, гърците и испанците, използвали алое вера за намаляване на изпотяването и премахване на миризмата на тялото.

Разбира се, алое вера е известно на първо място с грижата за кожата, като някои хора го използват за облекчаване на сърбеж, ускоряване зарастването на рани и като овлажняващ агент. Други приложения са:

Масажно масло – поради способността му за облекчаване на болка и възпаление;

Ароматерапия – аромотерапевтите често смесват алое вера с други носители, за да получат оптималност при процедурите за подмладяване;

Коса – може да се използва като подобрител за лечение на сух скалп и пърхут;

Ухапвания за насекоми – може да се използва за лечение на оток и възпаление, причинени от насекоми – пчели и оси.

Стоматологична помощ – спомага за лечение на парадонтоза. Използва се като масажно масло за венците и зъбите, намалява риска от кариес, образуване на плака и възпаление на венците.

Алое вера е богато на много хранителни вещества, като Витамини С, А, Е, В1, В2 и В6, фолиева киселина, Минерали – желязо, мед, магнезий, калций, натрий, калий; Аминокиселини – 20 на брой и 1 от 8-те незаменими аминокиселини, антрахинони – емодин, алоин, естер канелена киселина, липидни съединения – арахидонова киселина, гама-линоленова киселина и други фитостероли, полизахариди – въглехидратни молекули, свързани с лечението на тумори, рак, диабет и имунна функция.

Като цяло, маслото от алое съдържа здравните свойства на натуралното алое, като противовъзпалително, антибактериално, антивирусно, противогъбично, антиоксидантно и стягащо действие. Подпомага на кожата да се възстанови след слънчево изгаряне, както и при малки порязвания и рани. Добър заместител на химически овлажнители, запазва кожата еластична и стегната, предотвратява появата на финни линии, бръчки и стрии. Може да се бори с акне, поради способността му да намали кожните възпаления, мехури и сърбежи.

Днес алое вера се използва за справяне с някои познати кожни проблеми, като псориазис, екзема и обриви. Успокояващия му характер го прави подходящ за лечение и облекчаване на болката, причинена от херпес и херпес зостер.

Освен това, маслото е изключително добро за лечение на проблеми с косата. Освен че се използва за лечение на сух скалп и пърхот, може да стимулира растежа на косата и да я направи по-силна. Като се добави и масло от чаено дърво, се получава смес, полезна срещу гъбични инфекции на кожата на главата.

Хората с артритни оплаквания могат да се насладят на облекчаване на болката с алое вера. Ако го прилагат локално върху болезнените стави, може да помогне за намаляване на възпалението.

Маслото от алое вера е безопасно за локално приложение като овлажнител на кожата или масажно масло. Най-голям ефект има, ако се прилага на кожата, докато все още е мокра след баня. Може да добавяте към продукти за лична хигиена – сапуни, шампоани, балсами за устни, паста за зъби и кожни продукти. Все пак, се консултирайте със специалист по аромотерапия за правилната концентрация. Избирайте само продукти с органичен състав. Можете да пиете и сок или гел от алое вера, но бъдете предпазливи, тъй като при някои хора може да се получи гадене или повръщане. Трябва да знаете, че маслото от алое вера не е чисто 100%, а винаги към него има примес на друго масло, затова бъдете внимателни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *