Д-маноза – за здравето на вашия уринарен тракт

Веществото, което прави червените боровинки полезни за здравето на вашия уринарен тракт е захар, наречена Д-маноза. Тя може да бъде открита още в плодове, като ябълки, боровинки, праскови, портокали и ананас.

уро биотикД-манозата е известна като гликоконутриент, което я прави здравословна захар и е важен участник в клетъчната комуникация. Гликонутриентите помагат на клетките да взаимодействат помежду си, като покриват повърхностите си със захарно подобно покритие. За разлика от захарозата и фруктозата, Д-манозата не пречи за регулирането на кръвната захар или метаболизма, тъй като се метаболизират само много малки количества и действа по-скоро като глюкозата. Докато Д-манозата се абсорбира много по-бавно от глюкозата, тя не служи като енергиен резерв за функциите на тялото, не се изгаря за освобождаване на енергия.

Поради уникалния си метаболизъм, Д-манозата не се разпада, преди да се екскретира в урината. Нито остава в тялото ви за продължителен период от време. Повечето от Д-манозата, която поемате, се филтрира през бъбреците и се насочва към пикочния мехур за бързо отделяне.

Благодарение на необичайната си химическа структура, се смята, че Д-маноза привлича и изхвърля някои видове патогенни бактерии в тялото ви, включително тези, които са вградени в лигавицата на уринарния тракт.

Д-манозата се закрепя към бактериите, които навлизат в уринарния тракт по-стабилно, отколкото те към клетките в пикочния мехур. Когато количеството на приетата Д-маноза е по-голямо, то почти изцяло се отделя в урината, като едновременно с това изчиства натрупаните бактерии, като не им позволява да се закрепят.

Освен за здравето на отделителната система, Д-маноза има и други здравословни ползи за вашия организъм. Някои изследвания сочат, че тя действа като естествен пребиотик, стимулирайки развитието на полезните бактерии в червата. Подобно на уринарния тракт, Д-маноза привлича и изчиства патогенните бактерии в храносмилателната система.

Д-маноза има и доказани свойства за подсилване на състоянието на вашата имунна система. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *