Да кърмим децата си, за да им дадем най-доброто начало

Препоръчваме Ви:

 

 

Водят се много спорове доколко синтетичните храни за бебета са вредни за малките. Тези, които подкрепят кърменето, твърдят, че то подсилва имунитета и редуцира възможностите за по-късни алергии. Много жени обаче се притесняват да кърмят, а някои се страхуват от процеса не по-малко, отколкото от раждането. За да изяснят някои аспекти на кърменето, експерти в тази сфера поясняват редица въпроси, които жените вероятно си задават, преди или след раждане.

1. Продукти за кърмене

Добре е да закупите тези неща, преди детето да се роди. Необходими са ви 3-4 сутиена за кърмене, 2-3 сутиена за спане, 10-16 подложки за кърмене за многократна употреба, крем за разранени зърна и по желание помпа за кърма.

2. Не е нужно да се храните свръх прецизно
Вашето тяло е създадено да произвежда здравословна храна за малкото, даже вие да не се храните много здравословно. То извлича полезните вещества от организма на майката, както по време на бременността, така и по време на кърменето, за да захрани детето. Така че да се храните добре е важно не толкова за здравето на малкото, колкото за вашето собствено здраве. Добре е да пиете предписани от експерт хранителни добавки, за да не се притеснявате за недостиг на вещества, но това не отменя нуждата от здравословно меню.

3. Понякога млякото изтича само

По всяко време на денонощието млякото може да изтече от гърдите, а за да редуцирате щетите можете да използвате абсорменти за подложка на сутиена. Можете да използвате подложки за еднократна или за многократна употреба. Силиконовите подложки оказват лек натиск върху гърдите и могат да редуцират проблема. Сменяйте ги като се намокрят и поставяйте нови, които са сухи. Обикновено това се дължи на хормона окситоцин, който се произвежда от организма, ако мислите за детето, ако чуете детски плач и прочее.

4. Човешкото мляко не е като кравето на вид

Ако очаквате вашето мляко да е на вид и гъстота като кравето, може да се учудите като видите колко различно може да е то. Цветът и гъстотата могат да варират в зависимост от съставките на млякото, а те варират в зависимост от нуждите на малкото. В началото организма на майката произвежда лепкава и гъста жълтеникава коластра, а на по-късен етап съставките на млякото могат да се разделят една от друга, затова кърмата може да се различава във времето.

5. Захапването невинаги е лесно

Ако не се установи правилно захапване на зърното по време на сукането, това може да причини неудобства. Бебето трябва да лапне цялото зърно и поне половината от ареолата на гърдата. Неправилното захапване може да причини напукване на зърната. Ако се чувстване неудобно в позицията, която се обособили, извадете гърдата и я пъхнете отново в устата на бебето.

6. Понякога зърната са равни или навътре

Някои жени са с гърди, чиито зърна са равни или вдлъбнати навътре, а това може да причини неудобства по време на кърмене. Можете да използвате специалните накрайници, които могат да се употребяват първоначално, докато бебето свикне да суче. Можете да изпомпвате кърмата с помпа, която може да издърпа леко зърната.

7. Кърменето може да се окаже скучно

Кърменето може да продължи час, а в началото малкото трябва да се храни през няколко часа. Вероятно ще се изкушите да почетете книга или да погледате телевизия. Няма проблем, ако говорим за кърмене през деня, но през нощта е хубаво да не пускате лампите или компютъра, за да приучите бебето на периоди на денонощието. Сменете пелените, нахранете го и го приспете, но се опитайте да изпълните всичко това на нощна лампа, за да не го разбудите напълно. Ако не можете да заспите, излезте навън и погледайте телевизия в друга стая.


8. Кърменето може да е причина за спазми на матката

Кърменето може да стимулира производството на хормона окситоцин, който предизвиква маточни спазми. Те могат да са с продължителност от няколко дена до няколко седмици. Спазмите свиват матката след раждането и индикират, че кърмата е в нормални дози.

9. Кърменето може да е неприятно

Зърната ви могат да се раздразнят от процеса на хранене на бебето. Ако то захапва правилно гърдата и болките не се дължат на захапката, то може да ви болят запушени каналчета или мастит. Добре е да се консултирате с експерт за кърмене, за да знаете как точно да поставяте гърдата в устата на детето, за да не изпитвате неприятни усещания. Ако използвате неправилно помпите, зърната могат да се раздразнят. Използвайте продукти със съставка ланолин, за да намазвате гърдите си след кърмене.

10. Запушените канали могат да са проблем

Запушените канали на гърдите се усещат като твърди възелчета по тяхната повърхност. Можете да редуцирате неприятното запушване с влажен горещ компрес. Хранете детето първо с тази гърда. Можете да масажирате гърдите си преди и по време на хранене, за да източите напълно течността от каналчетата.

11. Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции могат да се появят не само по устата на детето, но и по гърдите и зърната. Ако те са розови или червени, ако сърбят, вероятно имате кандида. Добре е да се лекувате заедно с малкото чрез антигъбични съставки. За да редуцирате рисковете измивайте добре шишетата и бибероните всеки ден или ги изварявайте добре, не използвайте бутилката, ако бебето е пило от нея преди повече от час, ако детето приема антибиотици, измивайте устата му след всяка доза, тъй като антибиотичното лечение стимулира гъбичките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *