Да кажем довиждане на стриите

Препоръчваме Ви:

 

 

Деветдесет процента от жените имат проблеми с появата на стрии на някакъв етап от бременността. Тези кожни белези представляват резки по кожата, обикновено с червеникаво-виолетов нюанс, които постепенно се трансформират в бели линии. Белезите могат да се появят върху всяка зона на тялото, но обикновено се появяват там, където има повече мастна тъкан – корем и бедра, талия, гърди, задни части. Те се образуват в слой на кожата, наречен дерма, който е под епидермиса и който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Стриите обикновено са генетично обусловени, тоест може да сте предразположени към тях, но това не значи, че не можете да се съсредоточите върху превенцията им. Обикновено резките се появяват, когато напълнеем и отслабнем рязко, кожата се разтегне, а слоят дерма не успее да се адаптира към промяната, чрез достатъчно производство на нови клетки.

За да се предпазите от появата на стрии, особено ако сте предразположени генетично, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:
– поддържайте постоянно тегло, а ако напълнявате и отслабвате, постарайте се това да става постепенно, а не рязко;
– овлажнявайте кожата, за да поддържате гъвкавостта й;
– консултирайте се с дерматолог, който може да ви посъветва по темата за превенцията на кожни проблеми, а ако вече имате стрии да ви даде насоки как да ги премахнете оперативно.

За бременните жени е важно да се погрижат за превенцията на стрии, тъй като те са наясно с това, че коремът им нараства и кожата ще се разтегне. Макар да няма точна рецепта за лечение на този кожен проблем, а много от рекламираните продукти са с недоказан ефект, вижте няколко способа срещу стрии.

1. Какаово масло

Макар да не може да премахне неприятните линии, какаовото масло може да ги направи по-малко забележими. То обаче е страхотен натурален способ за превенция срещу стрии, както самостоятелно, така и в комбинация с други растителни масла. Масажирайте кожата си всеки ден, като втривате маслата добре, за да поддържате нейната еластичност. Наред с това пийте много вода, а под душа изтърквайте проблемните зони с груба гъба, за да активирате кръвообръщението на кожата. Тайната на този способ е да сте постоянни.

2. Ретин-А

Предписан от лекар, кремът с ретинол, разновидност на витамин А, е създаден за бора с акнето, но се използва и срещу бръчки, както и срещу стрии. Той помага за премахване на вече съществуващи резки от стрии, но не трябва да се използва по време на бременност. Затова трябва да изчакате детето да се роди, за да започнете да използвате крема, а дотогава можете да заложите на превантивна грижа с масла. На този принцип действат и продуктите с AHA киселини, които излющват клетките на кожата и активират производството на колаген. По този начин те прикриват резките по кожата. Те обаче могат да се ползват само от жени, които не са бременни, под наблюдение на експерт. Внимавайте с употребата на кремове срещу възпаления, тъй като част от тях са със съставка стероиди, които изтъняват кожата и правят появата на стрии още по-лесна.

3. Лазерно лечение
Стриите се появяват заради накъсване на еластичната тъкан на дермата, тоест те са достатъчно дълбоко под епидермиса, за да не могат да се премахнат чрез ексфолиация. Ако искате да премахнете вече съществуващи стрии, най-сигурният начин е чрез лазер, под наблюдение на лекар. Те са почти безболезнени, но са необходими няколко сесии, за да се забележи подобрение, а и лазерното лечение не е никак евтино. Ако сте бременна, трябва да изчакате раждането, за да се подложите на лазерно лечение.

4. Физически упражнения
Тъй като напълняването може да е причина за поява на стрии, редовните упражнения са част от превантивните способи срещу тези кожни резки. Освен това физическите тренировки увеличават притока на кръв в кожата и действат подмладяващо, особено ако ги комбинирате с масаж.

Лесна рецепта за натурална превенция
Смесете 2 капки масло от мандарина, 2 капки лавандулово масло, 2 супени лъжички бадемово масло или масло от гроздови семки. Разбъркайте добре и затоплете до стайна температура. Масажирайте върху кожата всяка вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *