Да останем млади за по-дълго

С напредването на възрастта трябва да помогнете на организма си да се възстановява по-бързо от увреждането на токсините, които го атакуват и състаряват ежедневно. Експерти са съставили кратък наръчник с хранителни добавки, които е добре да пиете, за да запазите тонуса си и своето здраве. Съставките включват вещества, които защитават от възпаления, спомагат за здрав черен дроб, зареждат с енергия и подкрепят имунитета.

1. Мултивитамини

Експертът д-р Андрю Уейл съветва по какви критерии да подбирате комбинираните хранителни добавки мултивитамин

– да не съдържа витамин А, често обозначен като ретинол, а смес от каротиноиди – лутеин, ликопен, както и други антиоксидантни пигменти

– осигурява витамин Е, като смес от естествени токофероли, не само д-алфа токоферол или по-лошо – синтетичен dl-алфа токоферол

– осигурява дневна доза 50 милиграма витамини В комплекс, като за фолиевата киселина приемът трябва да е минимум 400 мкг, а за витамин В12 – най-малко 50 мкг дневно

– да не се превишава дневната доза витамин С, която е 200 милиграма

– осигурява най-малко 400 единици витамин Д, като специалистите препоръчват дневна доза от 1000 единици

– да съдържа не повече от 200 мкг селен, който е ключов антиоксидант

– да съдържа калций – може да се наложи да се повишат дневните дози на прием на калций, за да се поддържат костите здрави

2. Антиоксиданти


В допълнение на антиоксидантите, които получавате от храните и ударна доза витамини, тези хранителни вещества могат да помагат в борбата за премахване на токсините от организма.

Коензим Q 10

Чрез него се увеличава кислородната обмяна в клетките. Препоръчва се по 60 милиграма на ден.

Екстракт от гроздови семки

Помагат за предотвратяване на заболявания като сърдечно-съдовите, катаракта и стареене на кожата. Препоръчителната дневна доза е 100 милиграма.

Алфа липоева киселина

Намалява инсулиновата резистентност и повишава защитните сили на организма. Ако имате някаква степен на метаболитен синдром, като ниско ниво на добрия холестерол, високи нива на триглицеридите, склонност към напълняване в областта на корема и високо кръвно налягане, можете да започнете да приемате по 100 милиграма на ден, като впоследствие стигнете до 400 милиграма на ден. Позната е като ацетил L-карнитин.

3. Противовъзпалителни средства


Патологичното възпаление обуславя появата на много хронични заболявания, в това число и автоимунни заболявания, като диабет тип едно и ревматоиден артрит. Освен консумирането на противовъзпалителни храни, които дават на организма допълнителна подкрепа в борбата с болестотворните организми, можете да приемате и няколко ключови противовъзпалителни билки и лекарства без рецепта.

Джинджифил и куркума

Разбира се могат да се добавят в храната, но ако се вземат като добавки, са много по-ефективни. Можете да започнете да вземате по 1 грам джинджифил на ден след хранене и по 1 грам суха подправка куркума. Много хора твърдят, че тези две вещества са полезни срещу мускулно-скелетни заболявания. Също така джинджифилът и куркумата могат да имат превантивен ефект срещу болестта на Алцхаймер и да намалят риска от рак.

Апирин

Аспиринът има много ползи върху здравето, а също така влияе върху хормоните, които спират възпалението. Аспиринът може да предизвика дразнене и кървене на стомаха, но като цяло ползите за здравето са повече, особено ако не се превишават допустимите дози.

4. Имунитет

Имунната система на хората отслабва с напредване на възрастта, в резултат на което организмът става податлив на инфекции и заболявания. Имунната система е постоянно атакувана от токсините в околната среда. Заслужава си да се експериментира с натурални продукти, които засилват нейната функция.

Гъби

Годните за консумация гъби са видовете шийтаке, майтаке, рейши. Специалистите съветват да се консумира комбинация от гъбите, тъй като имат синергични свойства. Можете да ги намерите във формата на течност, прах и капсули, които съдържат екстракти от повече вида гъби.

5. Детоксикация

Прочистването на организма започва с намаляване и напълно спиране на излагането на токсини от околната среда. Пийте пречистена вода, хранете се с минимално обработени храни, колкото може повече зелена храна. По този начин помагате на черния дроб по-бързо да преработи токсините и те да бъдат изхвърлени от организма.

Бял трън

Белият трън има репутацията на билка, която подобрява функциите на черния дроб. Приемането на големи количества алкохол и медикаменти води до нарушаване на работата, която извършва черният дроб. Потърсете екстракти със съдържание на силимарин до 80% и приемайте по две капсули, или в доза, която е посочена на етикета на продукта.

6. Енергийно зареждане


Често оплакване на възрастните хора е липсата на енергия. Тонизиращи билки и гъби са особено полезни за решаването на този проблем. Експериментирайте с различни билки, за да разберете кои действат най-добре. Пробвайте в продължение на два месеца и ако сте доволни от ефекта, можете да продължите да ги ползвате за по-дълго време. Някои от билките изискват пауза в приема от две-три седмици, ако сте ги приема ли в продължение на повече месеци.

Женшен

– азиатският женшен е признат сексуален енергитик за мъжете

– американският женшен благоприятства намаляването на стреса

Когато приемате продукти, които съдържат женшен, задължително следвайте препоръките за дозиране и не очаквайте да забележите резултати преди да са изминали два месеца от редовната му употреба.

Родиола

Родиолата може да повиши издръжливостта, да намали вредното действие на стреса, да подобри паметта и да повиши сексуалната енергия. Задължително следвайте препоръките за дозиране.

Кордицепс

Кордицепс е гъба, която отдавна се използва в Китай като стимулиращ тоник за хора, които са изтощени от възрастта, болести или наранявания. Екстракт от гъбата можете да намерите във формата на течност и капсули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *