Да подсилим имунитета си

Препоръчваме Ви:

 

За да се защитите от болести, причинени от вируси и болестотворни бактерии, трябва да подсилите защитните сили на организма си. Комбинирайте движение, приятни емоции и диета с много витамини, за да подпомогнете имунната си система в борбата й срещу болестите.

1. Редуцирайте мазнините
Храненето с твърде много мазнини може да редуцира функциите на вашия имунитет. Учените сравняват активността на Т клетките – лимфоцити, които се борят с вражеските клетки, чрез две разновидности диети – западна, с мазнини 38% и редуцираща холестерола, мазнини 28%. Втората диета подсилва Т клетките и подпомага организма по време на инфекция. Стремете се да поемате не повече от 25% от калориите ежедневно чрез мазнини. По-полезни са ненаситените мазнини, растителни масла, а наситените, от животински източници, е добре да се избягват.

2. Похапвайте повече протеини

Аминокиселините в протеините изграждат имунната система. Те защитават организма чрез изграждане на бели кръвни телца и антитела. Поне 10-20% от дневното хранене трябва да се състои от протеини. Можете да ги набавите чрез рибата, бобовите, телешкото пилешкото, яйцата и соевите храни.

3. Движете се достатъчно

Много научни изследвания показват, че упражненията подсилват защитните способности на тялото. Достатъчно е да плувате, да се разходите интензивно или да покарате велосипед за час, четири-пет пъти в седмицата. Аеробиката е страхотен спорт за активизиране на кръвообращението, а това разпространява клетките за защита из цялото тяло. Прекаленото спортуване обаче има обратен ефект.

4. Редуцирайте килограмите
Редуцирането на няколко килограма може да окаже значително подобрение в имунитета. Чрез хранене, което намалява килограмите и сваля нивата на холестерола се подобряват функциите на Т клетките. Достатъчно е да премахнете по 250 калории от ежедневните порции и да изгорите 250 калории чрез спорт.

5. Пейте повече

Доста учени вярват, че пеенето, ако е приятно, подобрява настроението и нивата на антитела, които са защитници на организма от нашественици. Статистиките са единодушни, че хората, които свирят на перкусионни инструменти и пеят имат повече антитела от онези хора, които само слушат музиката. Ако практикувате любимите си дейности, това е полезно за вашата имунна система.

6. Погалете домашния си любимец
Според учените да гушкате домашния си любимец по двадесет минутки на ден може да увеличи нивата на имуноглобулин A, IgA, който предпазва тялото от болестотворни организми. Удоволствието от това активизира производството на химикали в мозъка, които увеличават функциите на имунитета. Ако не обичате животните можете да се погушкате с любим човек. Часовете в приятни разговори с любимия или любимата редуцират хормона на стреса кортизол, а високите нива от него могат да попречат на производството на бели телца.

7. Три цвята във всяко ястие

Плодовете и зеленчуците в разцветки на червено, зелено, жълто и оранжево съдържат много каротиноиди. Те подпомагат имунитета като обграждат вирусите и ги унищожават. Тези съставки съдържат много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Стремете се да поемате поне по една порция плодове и зеленчуци на ядене и комбинирайте съставки в няколко разцветки.

8. Поемайте добри бактерии

Пробиотичните препарати могат да редуцират времето за лечение на някои гастроентерични, уринарни и респираторни болести. Пробиотиците са страхотна храна за имунитета, а и за цялостното здраве.

9. Лягайте си рано
Избягвайте да излизате вечер до късно и да си лягате по малките часове на нощта. Осигурявайте си по възможност между 6 и 9 часа сън. Достатъчният сън подсилва имунитета. Опитайте се да си осигурите тиха и тъмна среда за сън, проветрете и охладете стаята за спане и избягвайте кофеина и физическото напрежение вечер.

10. Релаксирайте пълноценно
Ако се отпускате чрез йога, приятна музика или рисуване, отдайте се на занимания, които са ви приятни колкото се може по-често. Това редуцира ежедневния стрес, причинен от напрежение в работата и ежедневните задачи. Релаксиращите занимания укрепват имунната система и редуцират нивата на кортизола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *