Да преборим главоболието

Препоръчваме Ви:

 

Главоболието е много чест, но неприятен проблем, особено за жените. То може да е породено от много фактори и затова е добре да се установи причината за него, преди да се назначи лечение. Много често хората пият срещу болката аспирин, а ако не страдате от мигрена, много вероятно е неприятното усещане да премине след не повече от час. Ако обаче главоболието е продължително, много често, много силно или е комбинирано с призляване и нарушено виждане, обадете се на лекар. Ето няколко начина да преборите болката в главата, ако тя се е появила без причина изведнъж.

 1. Не приемайте кофеинови напитки. Твърде много кафе, кола, чай могат да пренаситят организма с кофеин и да причинят болки в главата. Кофеинът помага само, ако болката е заради ниско кръвно. Можете да пиете топъл чай от билки, бял чай, който е много по-беден на кофеин, или чай от ройбос. Ако имате хроничен синузит, топлата напитка може да подейства чрез парата върху синусите и да ги отпуши. Не пийте чая горещ, а приятно топъл.

2. Пийте вода. Много често дехидратацията на организма е основен причинител на главоболие. Пийте редовно вода, даже да не изпитвате жажда. Водата не трябва да е студена, а със стайна температура. Избягвайте алкохола, поне докато ви боли глава, тъй като алкохолните питиета дехидратират. Можете да пробвате една източна рецепта за главоболие с канела, която е особено ефективна, ако то е причинено от изстиване на главата. Смесете вода със стайна температура и канела на паста, а пастата нанесете върху темето и челото.

3. Хранете се правилно. Ако често получавате главоболие, може би причината е хранителна алергия или недостиг на витамини. Включете в храненето си повече плодове и обърнете внимание кога се появява болката. Понякога пропуснато хранене също може да причини главоболие. Бедната на протеини закуска и недостигът на омега 3 мастни киселини е друга причина.

4. Излезте на чист въздух. Поемете дълбоко въздух няколко пъти. Този способ обикновено върши страхотна работа за главоболия с общ характер.

5. Мента. Ментата има отпускащо действие, особено на чай и като ароматерапевтична съставка. Ментовата вода също върши работа.

6. Поспете двадесетина минутки. Кратката дрямка може да възстанови тонуса на тялото, особено ако главоболието се дължи на недостатъчен сън или преумора.

7. Парата е ваш приятел в борбата срещу главоболието. Можете да използвате уред за парна баня, леген с гореща отвара или даже банята с пуснат няколко минутки душ с гореща вода. Парата релаксира тялото и отпушва синусите.

8. Лимони и лимонов сок с вода. Малко лимонов сок във водата или чая може да се окаже вкусно лекарство срещу главоболие. Можете да наложите челото и темето с паста от смлян лимон, която действа ароматерапевтично. Лимонов сок, приложен външно и вътрешно, може да премахне болката и да възвърне тонуса. Можете да го смесите с вода, с чай или да го комбинирате с малко настърган джинджифил, който създава топло усещане.

9. Топла, влажна кърпа. Намокрете с топла вода кърпа за ръце и я поставете върху главата си. Когато главата ви боли, често несъзнателно стискате челюстите и това усилва напрежението в мускулите. Влагата и топлината отпускат мускулите и отнемат от напрежението.

10. Затворете очи. Представете си нещо приятно, пуснете си лека музика, можете да поставите на очите две изстудени пакетчета лайков чай. Това отпуска мускулите на очите и релаксира мозъка. Комбинирайте с дълбоки вдишвания.

11. Смейте се. Смехът релаксира мускулите и напрежението в тях, отпушва синусните каналчета, възвръща тонуса на тялото.

12. Поизпотете се. Потичайте в парка, поиграйте на въже, покарайте колело. Ендорфините от тялото, които се отделят по време на тренировки, успокояват главоболието. Понякога е малко неприятно да се вдигнете от фотьойла, но усилията си струват, тъй като после ще сте тонизирани и пълни с енергия.

13. Помолете за масаж. Разтриването на раменете, на тила и на краката може да релаксира тялото и да намали главоболието. Това се дължи на рефлексологията, според която различни точки от стъпалата на краката отговарят за различни части на тялото и чрез масаж те могат да се стимулират. Масаж върху главата също може да се окаже добра идея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *