Да предпазим децата през горещите месеци

Препоръчваме ви:

Още от бебета децата започват да изследват всичко, което неминуемо води до наранявания и рискове за здравето. Ето няколко основни риска на горещите месеци.

1. На детската площадка

Играта на детска площадка е свързана с катерене, пързаляне и люлеене. Обикновено децата нараняват лицето, главата, колената или ръцете си. Проверявайте преди да започне да играе за остри ръбове, стърчащи болтове и ръждиви предмети. Ако катерушките са много високи, забранете му да се качва. Добре е да дезинфекцирате всички рани със спирт, за да редуцирате риска от инфекция, тъй като не винаги е ясно върху какво е паднало и се е наранило палавничето.

2. Излагане на топлина

От енергични движения по време на игра детето може да се обезводни, особено в горещите дни. Симптомите са бледа кожа, виене на свят, главоболие, умора, гадене и повръщане. Децата до 4 годишна възраст са особено уязвими от високите температури, тъй като тяхната терморегулация не е особено развита. Дръжте малкото на сянка и му давайте редовно вода.

3. Хранително натравяне

Бактериите растат бързо в нетрайните храни, особено ако условията включват влага и високи температури. Симптомите на хранителното натравяне наподобяват стомашен грип – гадене, болки, повръщане, диария и в тежките случаи повишена температура и кръв в изпражненията.

4. Фойерверки

Фойерверките и пиратките могат да причинят сериозни наранявания на очите, които могат да доведат до частична или пълна слепота. Не използвайте и не позволявайте детето да бъде около някакви фойерверки или да ги използва.

5. Колелета

Преди за започне да кара колело, купете на детето каска и светлоотразяваща жилетка. Проведете кратък урок за правилата за движение по пътя, как се пресича на кръстовище и прочее. Научете го да се оглежда в двете посоки преди пресичане на пътища, но се опитайте да му осигурите безопасна зона за каране, откъдето да не минават коли.

6. Скейтборд и ролери

Наранявания на главата и фрактури по лицето са типичните резултати от първите опити за каране на нещо на много колела. Закупете предпазни продукти като каска, подложки за лактите и коленете. Добре е да дезинфекцирате всички рани със спирт, за да редуцирате риска от инфекция.

7. Косачки, машини

Неприятни инциденти може да се получат, когато детето се навърта около някой, който работи на машина, например косачка за тревата пред вилата. Острите елементи на машината могат да наранят детето. Забранете му да стои и да си играе близо до опасни машини, особено ако те работят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *