Да се избавим от проблемите със съня

Може би често сте чували твърдението, че добрият сън е най-добрият лекар. И това е вярно. Достатъчното количество сън влияе положително върху имунната ви система, намалява нивата на стрес, възстановява физическото и психологическото ви състояние, помага за лечение на различни болести. За съжаление много хора страдат от проблеми със сън, някои не могат да заспят с часове, докато други се будят през нощта или стават твърде рано.

Понякога проблемите със съня са временно явление, причинено от стрес, а понякога става хронично. Временното безсъние е познато на всички, предизвиква се заради полети до друг часови пояс, когато спите в непозната обстановка или поради нервна възбуда. Ако обаче безсънието е хронично, то тогава е необходима диагностика и лечение, което е продължително и по-трудно.

Какво предизвиква проблеми със съня?

Някои лекарства, като антихистамини и медикаменти за кашлица и астма, могат да доведат до нарушение на съня. Злоупотребата с кафе, силен чай и някои билкови отвари също могат да нарушат съня ви. Алкохолът и никотинът първоначално могат да насърчат съня ви, но когато действието им отмине, се получава обратен ефект. Хормоните по време на бременността, ПМС или менопауза също влияят върху съня. Заболяванията на сърдечно-съдовата система могат да предизвикат проблеми с дишането, което да наруши спокойния сън. Други заболявания, като заболяване на щитовидната жлеза, Алцхаймер, стомашни проблеми, болести на уринарния тракт, също влияят върху качеството на вашия сън.

За да избегнете проблемите със съня, може да опитате следните прости препоръки:

На първо място – не си лягайте гладни или след консумация на тежка храна. И гладът, и преяждането имат отрицателно въздействие върху съня. Придържайте се към диета и не яжте по-късно от 2-3 часа преди лягане. Ако не разполагате с време, а се чувствате гладни, една чаша айрян може да разреши проблема.

На второ място, премахнете всички дразнители, които могат да ви попречат да заспите. Загасете ярката светлина, премахнете силните шумове и изключете телевизора, компютъра и телефона си.

На трето място, не оставяйте на видно място никакви документи, които да ви карат да мислите за работа. Настройте се, че е време за почивка.

Четвърто – изградете си график за сън и се стремете да не го нарушавате, особено през почивните дни, когато сте склонни да си лягате по-късно.

Пето – погрижете се за удобно спално облекло и бельо. Избирайте дрехи от естествени материи, които да не причиняват алергии и дискомфорт.

За подобряване на съня, без да се вземат каквито и да било лекарства, опитайте вечерта повече разходки на чист въздух, както и да се занимавате по-активно със спорт. Намерете най-подходящия и приятен за вас начин да релаксирате и да се освободите от натрупалия се през деня стрес.

Ако все пак това не помага, можете да прибегнете до употреба на билки или хранителни добавки за стимулиране на съня. Подходящи за целта са маточина, пасифлора, валидол, мента, мелатонин. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *