Да се справим с мазната кожа

Мазната кожа се получава в резултат от свръхактивността на мастните жлези. Тази продължителна секреция на мазнини предизвиква лъскавия и мазен вид на кожата, който не може да се прикрие с почти никаква козметика за дълго време. И тъй като красивата кожа е важен фактор за всяка жена, която иска за изглежда добре, предлагаме ви няколко метода, чрез които да се отървете от дразнещия и неприятен недостатък на кожата. Мазната кожа обикновено се дължи на генетична предразположеност, като причините могат да се коренят във времето на пубертета, менопаузата, спрямо менструалния цикъл и през бременността.

1. Омазняването на кожата може да се намали чрез честото, до 2-3 пъти дневно, миене на лицето с обикновен сапун, но това обикновено изсушава кожата твърде много. Затова използвайте мек измиващ гел, малко хума или тоалетни трици, разтворени във вода. Използвайте приятно топла, но не гореща вода и подсушавайте кожата с хартиена салфетка, тъй като хавлиената кърпа може да задържа замърсявания.

2. Можете да използвате козметика, която свива порите, като по този начин се редуцира отделянето на секрет. Макар да подсушава добре, тоникът със спирт активизира отделянето на мазнина и затова е добре да ползвате тоник със салицилова киселина или цинк за мазна кожа, или да обтривате кожата след измиване с розова вода.

3. Използвайте маски с хума, с мента и лимон, както и ексфолиращи субстанции, за да имате нежна и здрава кожа.

4. Много е важно за здравето на кожата правилното премахване и почистване на грима. В противен случай порите могат да се запушат и да се появи акне, особено ако кожата ви е много мазна, тъй като субстанциите се смесват с кожната пот и мазнини, образувайки тапички в порите.

5. Използването на козметика, която съдържа ретиноиди е подходяща за хора с мазна кожа. Консултирайте се със специалист преди употреба, тъй като високото съдържание на лекарствени вещества може да е опасно. Тези козметични продукти карат жлезите да отделят по-малко секрет.

6. Следващата стъпка след измиване и тонизиране на кожата е овлажняването. Макар да ви се струва ненужно заради излишната мазнина, влагата е особено важна, тъй като даже мазната кожа може да е дехидратирана. Бъдете внимателни  избора си на продукти – използвайте овлажнител за кожата, който не съдържа масла или мазнини, или чист алое гел. Можете да използвате само маслото от гроздови семки, тъй като то е полезно и за мазна кожа.

7. Излагането рано сутрин на кожата на слънце за кратко време също може да окаже благоприятен ефект върху производството на секрет, особено ако се комбинира с разходка по морава или пясък с боси стъпала. Трябва обаче да сте много внимателни колко време стоите, за да не изгорите кожата. Освен това понякога ефектът на изчистване на кожата не е много дълготраен и зависи от грижите за нея.

8. Повишете приема на вода – пийте минимум 8-16 чаши вода ежедневно, тъй като тя хидратира отвътре и изхвърля токсините от тялото.

9. Намалете консумацията на храни, които имат високо съдържание на мазнини и избягвайте алкохола и пикантните храни. Макар да няма доказана взаимовръзка между тези храни и здравето на кожата, ако не поемате достатъчно витамини, особено витамини A и C, здравето на вашата кожа ще е в риск. Храните с високо съдържание на захар и консерванти също имат неблагоприятен ефект върху кожата, като й въздействат отвътре, а цялостното състояние на организма има влияние върху здравето на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *