Да спим по-добре

Препоръчваме ви:


Безсънието е симптом, а не медицински проблем. Ако не спите добре и няма конкретна причина за това, то е знак, че нещо не работи както трябва. За да спите добре и да сте изпълнени с енергия на сутринта, вижте няколко неща, които вероятно ще ви помогнат да отпочинете пълноценно.

1. Спете на удобно легло с комфортен матрак и възглавница. Най-добре е матракът да е умерено твърд, както и възглавницата, като може да са изработени от модерни гъвкави материали.

2. Уверете се, че стаята, в която ще спите предоставя добри условия за сън. Повечето хора предпочитат за спят в по-хладни стаи, добре проветрени. Горещината може да попречи на добрия сън, както и твърде студената спалня.

3. Вземете си релаксираща вана преди сън, като в топлата вода можете да добавите няколко капки ароматно масло от лавандула или лайка.

4. Изпийте чаша топло мляко или билков чай с мед. Млякото е богато на калций и L – триптофан, които помагат на тялото да се подготви за сън. Не пийте твърде много течности и не яжте поне 2-3 часа преди да легнете да спите. Не консумирайте мазни храни и кофеинови напитки.

5. Направете леки релаксиращи упражнения преди сън. Дишайте дълбоко, послушайте успокояваща музика и се отпуснете физически и психически. Опитайте се да не заспивате с включен телевизор, като е добре да махнете телевизора от стаята, тъй като той е източник на вредни лъчения.

6. Прочетете няколко страници от любима книга, но нека тя не е криминале или нещо, което ще занимае твърде много мисълта. Целта е да се отпуснете, а не да се напрегнете в четенето.

7. Ако след тридесет минути не сте заспали, станете и направете нещо, което ви харесва или което трябва да направите. Със сигурност в тези часове сте по-продуктивни, отколкото рано сутрин, когато не сте си доспали заради часовете безсъние. Ако се събудите през нощта и не можете да заспите, по-добре не се въртете в леглото, а станете и се занимайте с нещо, докато ви се доспи.

8. Не разсъждавайте върху дребните ежедневни проблеми и задачи за утрешния ден. Старайте се да не ги допускате в спалнята, за да заспите по-лесно.

9. Прекарайте спокойно, без излишни емоции, последния час преди лягане. Пропуснете страшните филми или неприятните разговори, за да не нарушите биологичния си ритъм.

10. Настанете се удобно в леглото и останете в позата, която тялото ви желае. Понякога може да се окаже, че инсомнията се дължи на неудобна поза, в която се опитвате да заспите. Старайте се да се съобразявате с желанията на тялото си, а не да му налагате какво да прави, тъй като обикновено в тази битка вие не излизате като победител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *