Да укрепим имунната си система

Имунната ни система изпълнява защитна функция за нашето тяло срещу различни инфекции, микроби и заболявания. Ето защо трябва да полагаме усилия, за да я засилим. Най-добрият период за укрепване на имунитета е лято-есен, защото тези сезони са богати на пресни плодове и зеленчуци, съдържащи в себе си витамини и други полезни вещества.

Отслабването на имунната система се получава, когато сме преминали през антибиотична терапия, изложени сме на неблагоприятните ефекти на околната среда или сме подложени на стрес. Ако страдате от безсъние, умора, сънливост, чупливи кости и слаба мускулна функция, то имунната ви защита е намаляла.

Възстановителните свойства на меда са добре известни. Още в началото на студеното време, можете да започнете добавянето на мед към вашия чай. Най-добър ефект се постига в комбинация със зелен чай.

Друг добър източник на витамини и тонизиране са билките и горските плодове. Можете да си приготвите отвара от мента, маточина, цвят от кестен и върба. След като я сварите и я оставите да престои няколко часа, може да добавите плодове от компот от горски плодове.

Друга рецепта за стимулиране на имунитета е да смелите 1 чаша орехи, 4 големи ябълки (по-добре зелени) и половин килограм боровинки, добавете 100мл. вода и захар на вкус. Сместа се завира и се бърка на бавен огън.

Друга съставка, която помага да укрепите имунната си система е джинджифилът. Можете да го добавяте към храната си под формата на подправка, да запарвате чай или да приготвите смес, заедно с лимон и плодове.

За да вдигнете защитните свойства на организма, се препоръчва консумация на една чаена лъжичка рибено масло на ден. Можете да разнообразите менюто си и с добавяне на морски риби и морски дарове.

Здравото тяло е дар и това е добре известно на всички. За да поддържате здравословното си състояние добре, е необходимо да извършите превантивни мерки, които са насочени към защита на организма от много заболявания. В допълнение е необходимо да се занимавате със спорт и да забравите за лошите си навици. Мислете за бъдещето си, грижете се за здравето си, за да не се налага да давате излишни пари за вредни лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *