Далак

Слезката, наричана още далак, е най-големият лимфоиден орган в човешкия организъм, в който кръвоносната и лимфната система са в най-тясна връзка. Той има три основни функции: произвежда лимфоцити, бели кръвни телца, съхранява моноцити и разгражда остарелите еритроцити, червените кръвни телца. С това той играе роля в изработване на имунитета. В тялото на зародишите и малките деца далакът участва в изграждането на еритроцитите.

Слезката се разполага в лявото подребрие, под диафрагмата, между две от ребрата. Тя има форма на кафено зърно с изпъкнала диафрагмална повърхност и леко вдлъбната висцеларна повърхност на която се намира хиалусът. През него навлизат клоновете на лимфни съдове и вегетативни нерви. Долният ръб на слезката е остър и притежава изрезка, а горният ръб е заоблен.

 

1 – Хранопровод, 2 – Диафрагма, 3 – Стомах, 4 – Черен дроб, 5 – Жлъчен мехур, 6 – Дванадесетопръстник, 7 – Панкреас, 8 – Далак
Източник на схемата – Уикипедия

Слезката е покрита със съединително тъканна капсула, съставена от еластични и колагенни фибри и единични гладкомускулни клетки. В нея може да се задържи значително количество кръв, което при нужда се освобождава и се включва в кръвообращението – така слезката играе роля на кръвно депо. Освен това тя има функция на филтър – чужди частици, микроорганизми, дегенерирали левкоцити и фрагменти от еритроцити се улавят oт фагоцитиращите й клетки. Тъй като всички функции на слезката се осъществяват и от други органи, тя не е жизненоважен орган. Кръвта в слезката се внася от артерия – след като влезе в хилуса тя се разделя на клонове, които вървят в трабекуларни артерии. Те продължават и навлизат в пулпата. Когато в организма настъпват някакви нарушения, далакът реагира, като увеличава размерите си. По това може да се разбере, че здравето на човека е застрашено.


Кръвоснабдяване на далака, вдясно

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *