Дамиана за сексуална мощ

Дамианата, Turnea diffusa, представлява растение от тип нисък храст с много разклонено стебло. За родина на растението се смята Централна Америка, а днес то е разпространено в Централна и Южна Америка, както и в Западна Индия. Интересен е фактът, че именно дамианата придава специфичния аромат и вкус на световноизвестния коктейл „маргарита“, а колкото иронично да звучи, в Мексико билката се използва като лечебно средство против махмурлук.

Дамианата се отличава с много сложен химичен състав, който за настоящия момент не е напълно установен. Тя съдържа етерично масло, арбутин, кадинене, тимол, тетрафалин, смоли, кофеин, танини, флавоноиди, горчивото вещество дамянин, трикозан, α- пинен; β-каротен и β- пинен.

Дамианата се отличава с дълга история в народната медицина. Още от времето на маите тя е била използвана като афродизиак, а индианците по териториите на днешно северно Мексико са я използвали при симптоми на мускулна и нервна слабост. Още от тогава е установен широкият спектър на действие на билката. През вековете тя е била използвана при бронхит, диабет, проблеми с храносмилателната система, инфекции, ревматизъм, невроза, симптоми на ПМС, нощно напикаване и проблеми с бъбреците. Дамианата е била обект на изследвания многократно. Мексикански учени са установили, че отварата от билката намалява нивата на глюкозата в кръвта. По-късно други изследователи са открили, че алкохолният екстракт от нея не регистрира антигликемичен ефект. Днес билката се използва при главоболие, депресия, безсъние, хормонален дисбаланс, хронична умора, нощно изпотяване и невроза.

Повече от 100 години дамианата се употребява за подобряване на работата на сексуалната функция и при двата пола. Тя е един от най-популярните афродизиаци. В Германия листата на дамианата се използват при симптоми на нервни заболявания, за тонизиране на централната нервна система и при хиперактивност. Билката повишава сексуалните функции на половата система у двата пола, като подобрява работата на яйчниците и увеличава броя на сперматозоидите при мъжете. Често се предписва при забавени или болезнени цикли, много е ефективна при главоболие в периода на менструалния цикъл. Заради антисептичното си действие се предписва при инфекции на уринарния тракт като уреатрит и цистит. Дамиана има леко слабително действие, което се ползва при лечение на запек. Специалистите препоръчват дамианата да не използва от бременни жени, тъй като не са установени всички нейни ефекти върху организма и може да увреди плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *