Дъвчи по-дълго, за да ядеш по-малко

Учени доказаха, че този, който яде по-бавно, изяжда по-малко количество храна и получава по-голямо удоволствие от нея. Доктор Катлин Мелансън (Kathleen Melanson) от университета на Роуд Айлънд (University of Rhode Island) в САЩ е провела изследване с цел да бъде доказана ползата от бавното хранене.

Съвместно със своите колеги тя е наблюдавала доброволци, разделени на две групи – едната, която се е хранила бързо, а другата – бавно.
Хората от първата група са приключвали с дадената храна средно за 9 минути, като са приемали 646 калории. По-голямата част от тях са завили в рамките на следващия половин час, че отново изпитват глад и са приели допълнителни 579 калории.

В другата група доброволците са привършвали дадената им храна (същото количество като на първата група) за половин час. Веднага след това те са заявили, че се чувстват напълно сити и това усещане се е запазило за повече от час. Приетата допълнително храна, по думите на самите хора, е била определена като значително по-вкусна, отколкото е било мнението на първата група.

Учените смятат, че без съмнение бавното поглъщане на храната помага да се отслабне или да се запази нормалното тегло. Те препоръчват човек да се храни бавно 3 пъти дневно, като по този начин ще приема 210 калории по-малко, отколкото този, който яде бързо.

източник:здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *