Дефицит на мед – как да се справим – част 3

7. Помага за изграждането и поддържането на здрава скелетна структура

Медта играе важна роля в изграждането на костите, в допълнение към съединителната тъкан и мускулите. Дефицитът на мед може да се прояви в крехки кости, които са склонни към счупване и не се развиват напълно, остеопороза, слаба сила и мускулна слабост, слаби стави и др. Изследванията показват, че приемането на мед в комбинация с цинк, манган и калций, може да забави загубата на костна маса при по-възрастните жени.

8. Необходими за правилен растеж и развитие

Медните недостатъци не са толкова често срещани в развитите западни държави, но се срещат повече в страни от третия свят, където недохранването е сериозен проблем – при тези популации отрицателните ефекти на липсата на мед могат да се видят в застой и слабо развитие на децата.

Дефицитът на мед също влияе отрицателно върху растежа, като води до умора, болки в мускулите и ставите и слаба мозъчна функция.

Медта е необходима за правилното оксигениране от червените кръвни клетки, така че необичайно ниските нива и дефицитът на мед могат да доведат до недостиг на достатъчно кислород в клетки, органи и тъкани. Проучванията показват, че недостигът на мед може да забави растежа, да доведе до намаляване на здравословното тегло и височината и забавя метаболитната активност по много начини.

9. Помага за балансиране на активността на щитовидната жлеза

Медта е необходима за правилната функция на щитовидната жлеза, тъй като тя работи с други следи от минерали като цинк, калий и калций, които са необходими за балансиране на активността на жлезтаа и за предотвратяване на хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

Вярва се, че взаимоотношенията между тези микроелементи са сложни, защото повишаване на нивата на единия трябва да бъде балансирано от другите.

10. Предотвратява анемията или ниските нива на желязо

Медта и желязото работят заедно в синтеза на хемоглобина и червените кръвни клетки. Според проучванията, медта играе роля в усвояването на желязото от чревния тракт и помага то да се отделя в черния дроб, където се съхранява предимно.

Желязото от хранителни източници и добавки се използва за създаване на червени кръвни клетки. Когато се появи дефицит на мед, нивата на желязо намаляват твърде рязко и може да се развие анемия. Тя причинява симптоми като умора, мускулни болки, храносмилателни проблеми и увредена мозъчна функция.

11. Необходими са за здрава коса, кожа и очи

Необходими са достатъчни нива на мед, за да може тялото да създаде естествения пигмент и текстура на кожата, косата и очите. Медта играе роля в развитието на меланина.

За да се създаде меланин в тялото, медта трябва да присъства, за да помогне за създаването на ензима, наречен тирозиназа, който позволява да се развие меланин.

Проучванията също така показват, че медта помага за изграждането на колаген, който е субстанцията, отговорна за поддържане на младежкия външен вид и еластичност на кожата. Освен това медта участва в производството на еластин, вещество, намиращо се в съединителната тъкан на кожата, което запазва гъвкавостта й.

Медта ви поддържа да изглеждате по-млади, когато сте на възраст, действайки като антиоксидант, който предпазва кожата, косата и очите от увреждане на свободните радикали. Медта е необходима за използването на мощния антиоксидант, наречен Супероксид дисмутаза, който предпазва тялото от оксидативен стрес и стареене.

Основните източници на мед от хранителните продукти са: Говежди черен дроб, Гъбата Шийтаке, Кашу, Нахут, Кале, Какао на прах, Сусамено семе, Киноа, Бадеми, Леща, Семена от чиа, Козе сирене, Авокадо, Стафиди.

Това, което може да ви изненада е, че мед може да се набави дори от тръбите на канализацията или от чугунените тенджери и тигани, които използвате във вашето домакинство. Медта се използва в много от тръбите, които транспортират вода до вашия дом, така че известно количество от минерала се отлага във водата, която пиете ежедневно.

Същото се случва и с готварските съдове – вашата храна е способна да абсорбира част от естествената мед, която се намира в метала.

 Известно е, че медът е токсичен в големи количества, затова е важно да се придържате към препоръчителните количества. Твърде високите нива могат да доведат до остри и временни отравяния с мед, които могат да причинят гадене, повръщане, диария и дори увреждане на бъбреците или анемия.

Известно е, че претоварването или дефицитът на мед се свързва с две генетични заболявания, наречени Wilson disease (WD) и болест на Menkes (MD).

Хората с тези заболявания генетично показват нерегламентирани нива на мед, така че изследователите изследват пациентите, за да видят дали могат да получат полезни данни за това как медта се разпространява и трафикира на молекулярни нива в тялото, за да научат повече за отравянето с мед.

Тези заболявания са редки, наследени заболявания, в които се натрупват прекомерни количества мед в черния дроб или в мозъка на тези, които се повлияват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *