Ден на детето, 1 юни – Празник на надеждата

Почти по целия свят хората празнуват Ден на детето, макар и на различни дати. В почти всички бивши социалистически държави празник е 1 юни, Международен ден за защита на децата. Началото му е поставено през 1925 г на Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда в Женева, Швейцария. Не е напълно ясно обаче защо за дата е избрана датата 1 юни. Малко по-късно, през 1954 г, ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, но повечето държави не възприемат новата дата и съхраняват традициите си. В България обаче празникът се популяризира чак след 1949 г, когато 1 юни става Международен ден за защита на децата в Съветския съюз. Въпреки това, обаче, по време на празниците почти по никакъв начин не е придавана политическа окраска и след промяната на политическата система в бившите социалистически държави празникът е съхранен. И днес този празник е един от най-запазените празници за децата и един от най-старите международни празници.

Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, с която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, без значение от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и прочее. Тази декларация призовава родителите, обществените организации и правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Международният ден на детето има специално изработен флаг. Той е съставен от основен зелен тон, който е символ на растеж, хармония, свежест и плодородие. Върху тази основа е поставено изображение на Земята, около която са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, които са символ на разнообразието по света и толерантността между хората. Изображението на Земята е разположено в центъра на флага, тъй като символизира нашият общ дом.

Ако се чудите кога празнуват в други държави по света Деня на детето:

– в Тайланд празнуват във втората събота на януари
– в Япония – на 3 март и 5 май
– в Турция – на 23 април
– в Нигерия – на 27 май
– в ислямските страни празнуват Ден на детето на 4 юли – Алжир, Афганистан, Бангладеш, Бахрейн, Бруней, Джибути, Египет, Западна Сахара, Ирак, Иран, Йордания, Катар, Коморски острови, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Малайзия, Малдиви, Мали, Мароко, Нигер, Обединени арабски емирства, Оман, Пакистан, Палестина, Папуа Нова Гвинея, Саудитска Арабия, Сенегал, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис, а в Йемен празнуват и на 1 юни
– в Южноафриканска република празнуват на 16 юни
– във Венецуела – в третата неделя на юли
– в Индонезия – на 23 юли
– в Парагвай – на 16 август
– в Германия – 20 септември
– в Бразилия – на 12 октомври
– в Индия – на 14 ноември
– в Гърция празнуват на 11 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *