Детоксикация на организма със сокове – полезно или опасно?

Препоръчваме ви:

Изцедените сокове, както и други детоксикиращи диети са използвани поради способността им да елиминират токсините в тялото, да указват контрол на теглото и да подобрят работата и здравословното състояние на вашата храносмилателна система.

Въпреки че плодовете и зеленчуците са важна част от много добра обща диета, здравни експерти предупреждават, че диетите обикновено не работят в дългосрочен план и може да не са толкова здравословни, колкото изглеждат. В редки случаи, може да се окаже, че могат да бъдат рисковани.

Няма достоверни научни доказателства, че диета, детоксикация или изцеждане на сок е действително ефективно. Според някои проучвания, тези диети имат както ползи, така и малко недостатъци.

Идеята е, че соковете от сурови плодове и зеленчуци могат да очистят или детоксикират тялото ви, както и да помогнат за проблеми с отслабването. Други изследвания сочат, че изцеждането може да помогне за предотвратяване на някои видове заболявания, както и на проблеми, свързани със стареенето и дименция. Освен това, се смята, че изцедените сокове са полезни за здравето на храносмилателната система, тъй като фибрите, които се съдържат в целите плодове или зеленчуци, се премахват и соковете се абсорбират по-лесно от организма.

Въпреки това, трябва да знаете, че премахването на влакната не е толкова добра идея, тъй като те носят значително големи здравословни ползи за вашия организъм като цяло.

Изцеждането на сокове е добър начин за хората, които не консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци, защото така могат да си набавят необходимите витамини и минерали. Но все още стои въпроса за фибрите, които осигуряват засита, подпомагат храносмилателната система, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и поддържат нивата на холестерол в здравословни граници.

Изцедените сокове създават опасност за хора, страдащи от някои видове рак, тъй като се счита, че лечението с изцедени плодове не е толкова ефикасно, колкото консумацията на цели плодове. Освен това при хора с бъбречни проблеми твърде голямата консумация на сок от спанак или ревен може да доведе до развитие на бъбречна криза. А при здравите хора, прекомерната употреба на сокове, може да доведе до внезапна загуба на тегло, гадене, умора, диария.

Ако все пак искате да включите соковете в диетата си, ето няколко начина да го направите по безопасен начин:

Запазване на фибрите – Вместо да използвате плодовете за извличане на сок, по-добре изберете от продуктите на пазара, които са запазили в сока си фибрите. Другият вариант е да използване на сокоизтисквачка, която не премахва пулпа или, ако все пак го отделя, може да го включите в приготвянето на супи или сладкиши.

Контролни порции – консумирайте соковете в малки количества, за да избегнете излишните калории и увеличаване на теглото.

Не забравяйте зеленчуците – за по-здравословна алтернатива на всички плодови сокове, направете сокове от зеленчук и в случай, че държите на плодовото съдържание, можете да добавите подходящ плод.

Добавете протеини – включване на кисело мляко, ядки или семена към соковете, ще балансира приема на въглехидрати. Добавянето на протеини спомага за абсорбацията на мастноразтворими хранителни вещества.

Яжте цели плодове и зеленчуци също – диета с високо съдържание на фибри от цели плодове и зеленчуци е от ключово значение за здравето на храносмилателната система. Пийте сок, ако желаете, но също не забравяйте да се насладите на пресни плодове и зеленчуци в цялото им състояние, за да ви помогне да бъдете напълно удовлетворени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *