Децата днес – Между компютъра и забавленията на открито

Препоръчваме ви:

Колкото по-високотехнологичен става животът ни, толкова повече време трябва да прекарваме сред природата, за да се заредим. Повечето деца нямат късмета на предишните поколения, които веднага, след като си научат уроците и напишат домашните, излизаха навън да играят, а през лятната ваканция ходеха на лагер. Сега зелените площи в почти всички градове са ограничени и ако някое дете мечтае да бъде сред природата, ще трябва да използва въображението си. В крайна сметка повечето деца не прекарват почти никакво време навън. Заради възхода на технологиите, популярността на видео игрите и онлайн виртуалностите те не знаят какво е да се катериш по дърветата, да се гонят, да бягат през дъжда и още много забавления, които може би никога няма да изпитат. Проблемът е, че посланията, които отправят родителите към децата, не са достатъчно убедителни, за да ги изкарат навън.

Хората са част от природата и природата е част от хората, само че те май нямат време да прекарват време навън. Опознаването на заобикалящата среда не може да стане бързо, защото тя се нуждае от време, за да разкрие тайните си. На пръв поглед тя изглежда едно обикновено пространство извън дома, но когато човек разбере колко са силни връзките на елементите в нея, осъзнава колко здраво е привързан всеки от нас към тези елементи. Всъщност за повечето деца, а също и за много възрастни реалността е, че нямат почти никакъв избор за своето ежедневие – от работа или училище вкъщи, и така всеки ден. Затова е много важно да се излезе от този омагьосан кръг и да се извършват повече дейности на открито.

Няма нищо по-хубаво от малко свеж въздух и приятна слънчева светлина на открито. Ще се почувствате по-спокойни и с повече енергия. Необходимо е да прекарвате време навън, защото на организма му е необходим витамин Д, който не се консумира с храната, а се произвежда в тялото от слънчевите лъчи. Дефицитът на витамина може да доведе до множество здравословни проблеми и до недостатъчна абсорбция на калций от консумираната храна. Ако прекарвате повече време на закрито, значи дишате застоял въздух. Свежият въздух е по-богат да кислород и прави хората по-енергични и здрави, а ако дишате застоял въздух, който съдържа много въглероден диоксид, вероятно ще се чувствате сънливи и ще изглеждате изтощени физически. Вместо да тренирате във фитнес зала, тренирайте на открито – ползите ще са по-големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *