Днес се отбелязва Световния ден за борба със СПИН

Мотото е „Презерватирай се”, а основната цел да се намалят новите случаи на инфектиране с ХИВ/СПИН и да се подобри качеството на живот на хората с ХИВ/СПИН. Предвидено е днес да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 процента от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

 

От 9.30 ч. на сградата на Министерство на здравеопазването ще бъде спусната Червена панделка – символът е в знак на институционална подкрепа и ангажираност към проблема. Преди началото на пленарното заседание на парламента днес доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници и представители на Асоциацията на студентите по медицина в България към СУ „Св. Климент Охридски” ще раздават червени лентички на народните представители като знак на съпричастност със засегнатите от болестта. 

 

За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г. е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите, отбелязва БТА. 

 

Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света са над 33 милиона. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца. Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души. Африка на юг от Сахара продължава да бъде регионът най-силно засегнат от епидемията. Според оценките на специалисти, една от най-бързо разрастващите се епидемии протича в държавите от Източна Европа и Централна Азия. През 2008 г. броят на хората, живеещи с ХИВ в този регион достигна 1,5 милиона.

 

източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *