Домашни рецепти срещу храчки в гърлото

Препоръчваме ви:

Натрупването на храчки в гърлото заради хрема и настинка е много неприятно, тъй като създава усещане за топка в тази зона. Болните изпитват затруднение по време на преглъщане и хранене. За да редуцирате количеството слуз от носоглътката можете да пробвате някоя от домашните рецепти, но ако усетите влошаване, задължително се консултирайте с доктор.

Вода с морска сол

Жабурете се с топла вода, в която сте разтворили малко ситно натрошена морска сол. Отпийте малка глътка и жабурете проблемната зона за 20 секунди, преди да изплюете.

Ако правите по 3 сесии на жабурене, 3 пъти дневно, за няколко дни наслоените в гърлото храчки вероятно ще изчезнат.

Супи и чайове

За да премахнете слузта от носоглътката, която се натрупва в гърлото, увеличете консумацията на топли храни в течно състояние и топли напитки.

Не много гъстите супи, бульони и чайове са много добра профилактика срещу храчки, тъй като размекват и разреждат гъстата слуз.

Те са особено полезни срещу дехидратация по време на настинка, особено ако имате температура, диария и повръщане.

Парна баня

За да отпушите носоглътката от слузта и да втечните гъстите храчки в гърлото си, направете си парна баня над съд с гореща вода.

Наведете се над парата и покрийте с кърпа, за да не излиза парата. Можете да включите билки и етерични масла. Старайте се да дишате през носа си и да стоите така 10 минутки или колкото можете.

Правете парната процедура 3 пъти дневно, за да разтворите храчките, които блокират гърлото.

Откажете цигарите

Вредните вещества в цигарите подсилват производството на слуз в гърлото и дразнят лигавичната тъкан, като така храчките се натрупват по-лесно върху нея.

Избягвайте цигарите, докато сте настинали, като се опитвате да не поглъщате дори вторичен дим от пушачи покрай вас.

Полезни смеси

Понякога стандартните лекарства не действат срещу храчките в гърлото, затова можете да пробвате с хомеопатични съставки и лековити смеси. За хомеопатията трябва да се консултирате с доктор хомеопат.

За смесите можете да се доверите на често употребяваните храни – лекарства като джинджифил и мед. Смесете в чашка 1 супена лъжичка стрит джинджифил и 1 супена лъжичка мед. Разбъркайте на паста и хапвайте по 3 пъти дневно срещу храчки в гърлото.

Друга лечебна смес се състои от половин чаена лъжичка куркума и половин чаена лъжичка ситна морска сол. Разтворете ги в чашка с топло мляко и пийте напитката 2 пъти дневно, за да премахнете слузта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *