Домашни съвети при алергии

Препоръчваме ви:

Пролетта носи по-топло време и по-дълги дни, но не всички се чувстват добре от тези сезонни промени. За много от нас, те са свързани със сърбеж в очите, кихане, сенна хрема и обостряне на алергиите. Някои алергии са в по-тежка форма и изискват внимателна консултация и медицинска помощ, докато други могат да се облекчат чрез домашни средства, с малко разход на средства.

1. Специални „чайници”

Тези прибори не винаги изглеждат екзотично, но могат бързо да се превърнат в основен лек за алергии и при проблеми със синусите. Лечението, което включва промиване на носната кухина с физиологичен разтвор, премахва алергените и втечнява натрупалия се секрет.

Употребата е проста, напълвате пособието със смес от сол и топла вода, накланяте главата си на една страна и изсипвате разтвора в едната ноздра, докато тя изтича от другата. Повторете процеса в противоположна посока. Изпълнявайте процедурата само с преварена или дестилирана вода, тъй като в чешмяната се съдържат вредни микроелементи.

2. „Солен” спрей

Предварително опакованите солени назални спрейове действат по подобие на употребата на специалните „чайници”, но за някои хора, това е по-удобен вариант. Спрейовете подпомагат за по-доброто проникване на разтвора и за по-равномерното нанасяне.

3. Консумация на мед

Консумацията на мед, който е произведен във вашия регион, може да помогне за облекчаване на алергиите. Тъй като медът се произвежда от цветен прашец, приемането на медът ви прави резистентни към ефекта на цветния прашец. Това е широко разпространена теория, но за съжаление все още има твърде малко научни доказателства за приложимостта й и реалния ефект.

4. HEPA филтри

Този вид филтри улавят алергените във въздуха, както и други дразнители, появили се от домашните ви любимци или от праха. С преносимите филтри става възможно пречистването на въздуха в спални и затворени помещения, но ако изградите цялостна система за филтриране в дома си, ефективността на защита ще е много по-висока.

Климатици и изсушители на въздуха могат да помогнат за отстраняване на влагата, водеща до образуване на мухъл и плесен, които са предпоставка за влошаване на алергиите.

5. Билки и хранителни добавки  

Някои билки и хранителни добавки, като спирулина, очанка и хидрастис, са изследвани като помощник в облекчаването на алергии. Растителен екстракт от чобанка, също се причислява към билките, които имат най-добър ефект за намаляване на възпаления на дихателните пътища. Смята се, че билкови таблетки от чобанка са също толкова ефективни, колкото някои антихистамини. Други изследвания посочват бромелаина (ензим, които се среща в ананаса) като полезно средство за възпаление на синусите и облекчаване на дишането през носа.

6. Вземане на душ

Всеки знае за впечатляващата способност на парата от горещия душ за успокояване на възпаленията в синусите и прочистването на носната кухина. Душовете предлагат допълнително предимство за пролетните алергии. Бърз душ след като сте прекарали известно време навън, отмива алергените от вашата кожа и коса и предотвратява разпространението им по мебелите вкъщи.

7. Евкалиптово масло

Силната миризма на евкалиптовото масло помага при инхалации за отваряне на синусите и носните проходи. Етеричното масло от евкалипт има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

8. Пикантни храни

Много хора смятат, че пикантните храни могат да отпушат синусите. Активната съставка на чесъна или уасабито, имат деконгестантен ефект. За съжаление, все още няма научни доказателства, че облекчението на синусите ви, не е само временно.

9. Чай

Задържането на лицето върху чаша горещ чай може да отпуши носните проходи. Ментолът в ментовия чай, работи като деконгестант и има отхрачващ ефект – подпомага за втечняване на секретите и подпомага отделянето им.

В зеленият чай се съдържа съединение, което има антиоксидантни свойства и потиска алергичните реакции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *