Домашни средства срещу черни точки

Препоръчваме ви:

Черните точки обикновено са фактор за появата на пъпки с връх, тъй като представляват запушване на порите на кожата. Обикновено в горната част на пората се образува ‘тапа’ от мазнина и мъртви клетки, която не позволява на кожата да се прочисти, а активизира бактериите. Има много безвредни средства за почистване на кожата, чрез които можете да се погрижите за черните точки.

Парна баня за кожата



За да се отворят порите е добре да започнете процедурата по почистване на кожата с парна баня. Можете да използвате само гореща вода или да добавите етерични масла и сухи билки, както и оцет. За мазна кожа можете да използвате коприва, лайка, бял равнец, черен оман. Смесете сухата дрога и я залейте с литър гореща вода, а можете да оставите билките да поврат няколко минутки. Наведете се над парата и поставете кърпа над главата си. Стойте така десетина минутки, на разстояние от водата в съда поне тридесет сантиметра, за да не се опарите. С възглавничките на пръстите си внимателно изстискайте черните точки и дезинфекцирайте със спирт. Върху така обработената кожа маските и ексфолиантите действат много по-ефективно.

Пълномаслено мляко и сол

Комбинирайте пълномаслено мляко, 4 супени лъжички, с 1 лъжичка обикновена сол, разбийте добре и нанесете с масаж върху кожата на лицето. Оставете да изсъхне добре, нанесете почистващ гел и изплакнете добре с вода. можете да нанасяте течността 2 пъти дневно, а я съхранявайте в хладилник.

Лимонов сок, розмариново масло, бадемово масло и семена от сминдух

Според съветите на аюрведа комбинацията от тези 4 съставки се бори с черните точки по кожата. Смесете в съд 3 супени лъжички лимонов сок, 1 супена лъжичка сминдух, ½ лъжичка розмариново масло и 8 лъжички бадемово масло. Размесете съставките с миксер на висока степен, за да се образува гъста паста. Намажете с нея кожата и я оставете за 10 минутки. Изплакнете с топла вода и подсушете кожата. Можете да използвате ежедневно и да съхранявате в затворен буркан в хладилника.

Чесън, портокалови кори и лимонов сок

Смесете в съд 2 счукани скилидки чесън, кората на ½ портокал и 3 супени лъжички лимонов сок. Пуснете в миксер до образуване на гъста паста. Нанесете върху пъпките и черните точки. Тази паста премахва акнето и отпушва порите на кожата, но може да я раздразни, затова използвайте само върху увредените участъци. Нанесете пастата и изчакайте не повече от 10-ина минутки. Изплакнете добре.

Есенциални масла от невен и лавандула

Според философията на аюрведичната медицина сместа от тези 2 есенциални масла се бори с черните точки и пъпките. Невенът има силно противовъзпалително действие, а лавандулата успокоява раздразнената кожа. Смесете равни части от двете съставки с 10 части дестилирана вода, разтръскайте добре и нанесете с чист памучен тампон върху кожата на лицето. Оставете сместа за 20-25 минутки и отмийте с хладка вода, подсушете.

Ябълков оцет и сол

Смесете в съд 4 супени лъжички оцет и 1 супена лъжичка обикновена сол. Разтръскайте добре, за да се разтвори солта. Нанесете течността върху раздразнените части на кожата, оставете за не повече от 2 часа и отмийте с вода.

Листа от нийм, куркума и пчелен мед

Аюрведа включва тези 3 съставки за лечение на акне и черни точки. Смесете в съд ½ чашка листа от нийм,  супена лъжичка куркума и 2 супени лъжички мед. Разбъркайте добре до паста и нанесете тънък слой върху кожата. Изчакайте не повече от 1 час и измийте кожата с гел и хладка вода.

Лимонов сок, масла от розмарин, салвия и жожоба

Смесете 2 супени лъжички лимонов сок, ½ лъжичка масло от розмарин, ½ лъжичка масло от салвия, градински чай, с 6 супени лъжички жожоба. Разтръскайте добре, за да се смесят съставките, нанесете с чист памучен тампон и оставете върху кожата за 10-ина минутки. Измийте кожата с хладка вода и подсушете добре.

Кимион, авокадово и ябълково масло

Смесете в съд ½ супена лъжичка кимион, 6 супени лъжички масло от авокадо и ½ лъжичка масло от ябълка. Разбъркайте до плътна паста. Нанесете върху кожата и изчакайте 8-16 минутки. Изплакнете добре и подсушете. Не е нужно да употребявате гел за измиване на кожата, освен ако тя не е раздразнена.

Пчелен мед, захар и сода

Сместа от мед, захар и сода действа добре срещу черни точки и запушени пори. Смесете равни части захар и сода с 2 части пчелен мед. Нанесете с масаж сместа върху кожата и ексфолирайте за 20-25 секунди. Изплакнете кожата с хладка вода. Можете да използвате сместа ежедневно, ако кожата ви не се дразни.

Маска от желатин

Маската за кожата на лицето от желатин и мляко действа много добре върху черните точки. Смесете в съд 1 супена лъжичка желатин в 2 супени лъжички мляко и нагрейте, за да се разтопи. Оставете сместа да изстине и нанесете върху кожата с пръсти. Оставете я за 20-25 минутки и я отлепете от кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *