Доматът, витаминозна бомба

Препоръчваме ви:

 

Зеленчукът домат, Solanum lycopersicum, e храстовидно многогодишно растение от семейство Картофови. Те произлизат от Южна Америка, по-конкретно от западното крайбрежие на континента и островите Галапагос. Култивацията на доматите обаче е обособена на север, в Централна Америка, на територията на съвременно Мексико. Индианците комбинират зеленчука с популярния по онова време на територията зарзават томатилйо – мексикански зелен псевдо домат. Наименованието на зеленчука произлиза от думата „томалт“ на езика нахуатъл, с която ацтеките наричали червения зарзават, когато го представили пред испанците.

В Европа доматите биват разпространени от конкистадорите, през XV-XVI век. В началото обаче те се използвали рядко, тъй като ги смятали за отровни – причината била сходния им външен вид с кучето грозде и плодовете на картофите. Едва през ХVІІІ век доматите започват да се използват като храна, но те бързо завладяват кухните в различните страни. Особено ценено е тяхното многофункционално качество, тъй като се използват в супи, основни ястия, могат да се консумират в суров вид, на консерви, сокове, даже на сладко от зелени доматчета. Първоначално плодовете на доматите са били дребни, с размера на череши, но с годините размерът им се увеличава неколкократно. И до днес обаче се продават ‘чери домати’, които са с размерите на черешки.

Химичният състав на доматите е различен в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Те имат малка хранителна стойност, но съдържат много полезни субстанции. Те съдържат около 93-95% вода, белтъчини, въглехидрати, целулоза, органични киселини, калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо, витамини. Добре узрелите домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените, затова набраните домати трябва да се съхраняват в хладно помещение, без пряка слънчева светлина. Доматите са богати на витамини – витамин С, каротин, витамин Е, витамин К, витамин РР. Червеният цвят на зеленчука се дължи на ликопена, който е каротиноиден пигмент и който е много полезен антиоксидант.

Доматите са много полезни в диетичното хранене, тъй като имат диуретични свойства. Могат да се консумират за лечение на бъбречнокаменна болест, хипертония, а по-киселите сортове – на диабет, сърдечно-съдови заболявания. Мъжете трябва да консумират по-големи количества домати за профилактика на заболявания на простатата. Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата дневна доза витамин А и витамин С. Доматът може успешно да се консервира, а според някои учени ликопенът се усвоява по-добре, ако зеленчукът е леко задушен или изпечен. Доматеният сок е добра храна срещу заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест, гастрит с понижена киселинност, язвена болест, изтощение на организма. Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва съдържанието на витамини за две години с минимални загуби.

Доматите са лесно смилаема храна, която е още по-лесноусвоима, ако се махнат обвивките и семките. Зеленчукът стимулира стомашната секреция, а оксаловата киселина в него не допринася за образуването на оксалатни кристали, тъй като е разтворима и се утаява трудно. Ограничение в консумацията на домати трябва да има за болни с храносмилателни смущения и с повишена склонност от съсирване на кръвта. Това важи особено за доматения сок, който стимулира образуването на протромбин в черния дроб поради високото си съдържание на витамин К.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *