Две нови ваксини влизат в задължителния имунизационен календар

На редовното си заседание ръководството на Министерството на здравеопазването е одобрило промени в Наредбата за имунизациите в Република България, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Към задължителните имунизации се добавят два нови антигена – срещу Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и срещу Стрептококус пневмоние (пневмококи). В ранна детска възраст посочените микроорганизми са едни от основните причинители на респираторни инфекции, пневмонии, отити.    

Според СЗО Hib-инфекцията е втората по честота причина за смърт при деца под 5-годишна възраст, с относителен дял от 15% в страните, в които не се провежда имунизация, каквато е и България. Инвазивните Hib-инфекции водят до тежки последици – глухота, епилепсия, умствена недостатъчност и дори смърт. Утежняваща прогнозата характеристика е повишената  резистентност към антибиотиците от първи избор. У нас леталитетът и трайните увреждания при Hib менингита са 16,4% (годишни анализи на НЦЗПБ за 2003-2007 г.). 

Пневмококовата инфекция е най-честата ваксино-предотвратима причина за смърт при деца под 5годишна възраст с относителен дял от 28%. Тя е тежък медико-социален проблем поради тежките инвазивни форми с неблагоприятна прогноза – пнемония, менингит и сепсис, и поради високата честота на локалните инфекции – отит на средното ухо, синуит и бронхит. Според данните на Националния  център по здравна информация за последните години, заболяванията на дихателната система заемат трето място в структурата на смъртността в ранна детска възраст, предхождани от травмите и интоксикациите.

Тези  ваксини са включени в имунизационните календари на почти всички страни от ЕС.

Единият нов антиген (срещу Hib) е включен в състава на петкомпонентна ваксина заедно с антигените срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а другият (срещу Стрептококус пневмоние) е под формата на самостоятелна ваксина.

Въвеждането на съвременни многовалентни ваксини е в унисон със съвременните европейски практики, посочват от МЗ. Така се улесняват родителите и общопрактикуващите лекари при извършването на ваксинацията, тъй като с еднократно инжектиране се постига защита спрямо пет различни заболявания. 

Към списъка на препоръчителните ваксини се включват новите ваксини  срещу ротавирусна инфекция и срещу човешки папиломен вирус.

източник:  zdrave.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *