Джинджифилът – приятел на стомаха

Препоръчваме ви:

Джинджифилът е растение, което се използва като лекарство и подправка от древността. То е културно растение и не вирее в диво състояние. У нас то се нарича още исиот и имбер, а латинското му име е Zingiber officinale. Използват се корените на растението, което произхожда от Китай и Индия. В Европа джинджифилът се разпространява през XIII век, а ‘виновник’ за това е пътешественикът Марко Поло. Според някои източници арабите са тези, които пренасят джинджифила от Азия в Древна Гърция и Римската империя, а по-късно и в източните части на Африка. В началото подправката е популярна основно в районите по Средиземноморието, но през средните векове става известна и в останалите части на Европа. В средата на XVI век испанците пренасят растението в Америка и налагат производството му в Ямайка, което използват в Испания. Първоначално корените от исиот се използвали основно като лечебно средство, като се считал за афродизиак. В момента най-голям износител на джинджифил е Индия, а други големи производители са Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Корените са покрити с кафява набраздена кора, която може да е с различна дебелина, в зависимост от това дали джинджифилът е обран узрял. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в зависимост от разновидностите. От корените се извлича етерично масло, а в тях се съдържат още флавоноиди, смоли, полизахариди. Основното приложение като способ за лечение е срещу стомашни заболявания и за стимулиране на храносмилането. Джинджифилът спомага за редуциране на коремните болки и прилошаването, особено за така наречената морска болест. Използва се и за малки деца, които имат гадене по време на пътуване с кола, както и за бременни жени, срещу сутрешно гадене като симптом на бременността. Счита се за абсолютно безвреден и помага даже срещу най-тежките форми на прилошаване на бременните. Исиотът притежава противовъзпалителни характеристики заради съдържанието на гингероли. Екстрактът от джинджифил действа и като антиоксидант. Подправката подобрява имунитета, помага за отслабване и загрява през студените дни, а по време на настинка може да се използва за целебно изпотяване. Растението се използва при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на дихателните пътища, при нарушено храносмилане и като диуретично средство.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. Използва се за чай с лютива нотка, стрит и изсушен на подправка, а за сок се комбинира с плодове и зеленчуци. Резенчета пресен джинджифил се поставят за подправяне на супи и сосове. В САЩ от исиота изпичат джинджифилови сладки, изработват бонбони и сладка. Подправката е съществена част от кърито заради лютивината. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се произвежда бира, а в Китай го консумират захаросан. Когато избирате в магазина джинджифил, търсете пресни парчета – не само заради това, че имат по-усезаем аромат в сравнение с изсушения, но и заради по-високите нива на гингерол. Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилник, в хартиена кърпа, като така се съхранява за около три седмици. Изсушената подправка може да се съхранява в стъклен съд с капак, като може да го оставите в хладилника, където ще запази аромата си около една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *