Ехинацея

Препоръчваме ви:

Ехинацеята е билка, многогодишно растение от семейството на Сложноцветните с произход от Северна Америка. Наречена е още „билката на индианците”. Цъфти с розови или бели цветове. Няколко разновидности от растението се използват за направата на медицински лекарства, главно от листата, цветовете и корените.

В началото билката е използвана като традиционно растително лекарство от индианските племена. По-късно заселници започнали да използват ехинацеята за медицински цели. В периода 1916-1950 е официално призната като лекарство за лечение. След откриването на антибиотиците обаче, употребата намалява. В днешни дни, все повече се засилва интересът към природолечението, тъй като някои антобиотици не са способни да се справят срещу определени бактерии и вируси.

На пазара има голямо разнообразие от продукти с ехинация, под формата на таблетки, чай и дори сок.

Ехинацеята активира химикали в организма, които намаляват възпалението, освен това има качеството да е стимулант на имунната система. Билката съдържа химични вещества, които атакуват някои дрожди и гъбички директно.

Ехинацеята се използва широко в борбата с инфекциите, по-специално на обикновената настинка и други инфекции на горните дихателни пътища. Някои хора приемат ехинацея при първи симптоми на настинка, смятайки, че ще спрат по-нататъшното й развитие. Други взимат ехинацея, след като почувстват симптомите на настинка, като разчитат, че билката ще облекчи заболяването. И всички те имат право. Изследванията, провеждани до момента, сочат, че ехинацеята е ефикасна за намаляване на симтомите на настинка, но не е съвсем ясно дали може да ни предпази от развиването на настинката.

Ехинацеята се използва и срещу много други инфекции, като грип, инфекции на пикочните пътища, вагинални инфекции, генитален херпес, инфекции на кръвта (сепсис), заболявания на венците, възпаление на сливиците, стрептококови инфекции, сифилис, коремен тиф, малария и дифтерия.

Други заболявания, несвързани с инфекции, които се повлияват добре от употребата на ехинацея, са: синдром на хроничната умора, ревматизъм, мигрена, стомашно разстройство, болки, световъртеж, ухапвания и др.

Понякога хората използват ехинацея и за кожни заболявания – лечение на циреи, абсцеси, кожни рани, язви, изгаряния, екземи, псориазис, ултравиолетово лъчение, което уврежда кожата, херпес симплекс, пчелни ужилвания и хемороиди. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *