Ехинацеята – най-познатият естествен имуностимулатор

 

 

 

Недостигът на определен елемент в повечето случаи не възниква спонтанно. Понякога това става без видими признаци. Друг път организмът ни дава ясни сигнали, но те или не са “прочетени” правилно или пък ги забелязваме едва когато станат прекалено ярки.

 Статистиката сочи, че много хора все по-често се ориентират към алтернативни методи на лечение и се обръщат към даденото ни от природата.

Днес знаем за вирусите повече от всякога. Често, дори и най-безобидният вирус (приличащ на обикновена настинка) може да създаде предпоставки за развитието на бактерии и да доведе до усложнения.

Организмът има способността да се бори срещу вирусите чрез своята имунна система. Понякога обаче заради непълноценното хранене, недостатъчното движение, недостига на здравословен сън или стреса, имунната система отслабва и не може да функционира пълноценно.

Природата ни дава едно възможно решение. Отдавна позната, изследвана и използвана, ехинацеята е може би най-силният естествен имуностомулатор.

Известни са няколко вида ехинацеа, като най-популярните са Ехинацея пурпуреа (Echinacea purpurea), Ехинацея ангостифолиа (Echinacea angustifolia) и Ехинацея палида (Echinacea pallida). Билката произхожда от Северна Америка и е била използвана още в Предколумбова Америка от индианците – при треска и висока температура, при възпаления на носа, гърлото и ушите, за почистване и лечение на рани, язви и изгаряния, дори като противоотрова при ухапвания от змии.

През 1887 г. билката за пръв път е използвана в медицината, а първите научни изследвания върху нея са от 1930 г. И до днес тя остава естествено средство за първи избор – за предпазване от грип, настинка и хрема, за по-леко прекарване на вирусните заболявания. 

Ехинацеята е растение с височина около метър. Цветовете му са розови, жълти, понякога бели. Етимологията 

на името произлиза от гръцки език (echino, което означава „бодлив”, „ трънлив”, заради изпълнения с иглички център). Любопитен е фактът, че на местата, където има естествени поляни с тази билка, смъртността на популацията е значително по-ниска.

Привържениците на алтернативната медицина определят ехинацеята като ефикасен имуностимулант, който мобилизира защитните сили на организма срещу простудни заболявания и инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички.

Силното имуностимулиращо действие на билката се отдава на някои активни компоненти, предимно от семейството на фенолите, от които се откроява цикориевата киселина. Други активни съставки са ехинакозидите, алкиламидите, полизахаридите.

За разлика например от ваксините и антибиотиците, които по правило имат стеснен спектър на действие, ехинацеята защитава организма от патогенните агенти, повишавайки собствените защитни реакции на човешкото тяло, т.е. опосредствено “кара” организма, повишавайки имунните си сили, по естествен път да се пребори с вредните микроорганизми.

Благодарение именно на цикориевата киселина, в тялото се увеличава производството на бели кръвни телца, лимфоцити и макрофаги. Особено се повишава количеството на Т-левкоцитите, които са основно средство за отбрана от инфекциите. Стимулира се и производството на интерферон – естествена органична субстанция с голямо значение в имунната система, спомагаща за разграждането на вредните клетки.

Приемът на ехинацея като хранителна добавка е отдавна използвано средство, както за защита от вируси и инфекции, така и за значително по-лекото преборване с тях. Някои специалисти я препоръчват и при постоперативно възстановяване, когато тялото е изтощено, дълго е боледувало или просто е с отслабена имунна защита.

източник: www.zdrave.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *