Екземата и храните

Екзема или атопичен дерматит е състояние, което води до поява на петна от суха кожа и сърбежи по тялото. Често се развива в резултат на възпалителни процеси в организма, така че консумацията на храни, които не предизвикват възпаление, може да помогне за намаляване на симптомите.

Въпреки, че няма лечение, има на разположение кремове и лекарства без рецепта, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Понякога лекарят може да препоръча да се избягват храните, за които е известно, че причиняват влошаване на състоянието.

Някои храни могат да предизвикат освобождаването на Т клетки, които причиняват възпаление, както и имуноглобулин Е или IgE – антитяло, което тялото произвежда в отговор на заплаха.

Най-често храните, които допринасят за възпалението включват ядки, мляко и пшеница.

За хора, които страдат от екзема, консумацията на някои храни може да принуди тялото да освободи компоненти на имунната система, които причиняват възпаление. Ето защо храните, които трябва да консумирате, ако имате екземи, са много сходни с тези, които да ядете, ако страдате от възпаление.

Ето и примери, кои храни биха били ползотворни за вас и вашето възпаление:

– Риба – натурален източник на Омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението в тялото. Основни източници на Омега-3 са сьомга, риба тон, сардина, скумрия и херинга.

– Храни, богати на пробиотици – пробиотиците са бактерии, които подпомагат доброто здраве на червата. Такива са киселото мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и други.

– Храни с високо съдържание на флавоноиди – примери за такива храни са цветните плодове и зеленчуци, като ябълки, броколи, череши, спанак, зеле.

Хранително-чувствителните екземни реакции обикновено се появяват от 6 до 24 часа, след като човек консумира определена храна. Понякога интервалът, в който тялото реагира, може да бъде по-голям. За да се определи кои храни могат да причинят реакцията, се използва диета за елиминиране. Тя включва избягване на някои храни, които най-често създават проблеми.

При този метод, пациентът постепенно добавя към храната си всеки вид продукти от списъка, като следи, как те се отразяват върху екземата си в срок от 4 до 6 седмици. Така се определя, към кои храни конкретно е чувствителен. Ако симптомите се влошат след прием на някоя храна, то за напред, тя трябва да бъде отстранена от менюто. Ако симптомите не се повлияват при елиминиране на храна, то съответната не бива да се премахва от менюто.

Някои от най-често срещаните храни, които могат да предизвикат екзема и които най-често се отстраняват от храненето са: цитрусовите плодове, млечните продукти, яйцата, глутена или пшеницата, соя, подправки, като ванилия, карамфил и канела, домати и някои видове ядки.

Препоръчително е тестването на алергии. Дори, когато човек не е алергичен към определена храна, той може да е чувствителен към нея и да изпита кожни проблеми след повторна експозиция. Лекарите определят тази реакция, като екзема, отговаряща към храната.

Хората с Дисхидрозна екзема, която обикновено засяга ръцете и краката, може да се повлияват добре от консумацията на храни, които не съдържат никел. Никелът често се намира в почвата и следователно лесно може да попадне и в храните.

Храните, които са с високо съдържание на никел са: боб, черен чай, консервирани меса, шоколад, леща, ядки, грах, семена, миди, соя.

Някои хора с екземи страдат и от устни алергии или чувствителност към полените на брезите. Това означава, че могат да проявяват реакции към други храни като: зелени ябълки, морков, целина, лешници, круши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *