Елдата, чудодейното зрънце

Препоръчваме ви:

Обикновената елда, Fagopyrum, наричана още гречка, е род Покритосеменни растения от семейство Лападови. Тя е растение с бели цветове и с плод с формата на торбеста кутийка. Срещат се няколко разновидности – многогодишна, обикновена и татарска елда. С наименованието гречка тя е позната основно в Русия, където е особено популярна като храна. Родина на елдата е Индия, където е позната с името „черен ориз“. За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В България елдата е позната най-вече на вегетарианците, тъй като тя е пълноценен заместител на месото. Неслучайно наричат елдата „зрънце за милиони“.

Във Франция е била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия елдата и до днес се радва на особен почит – руснаците са познавали добре нейните свойства и са я препоръчвали за консумация преди големи изпитания, тъй като дава енергия и сила. Днес тя се е превърнала в символ на здравословен и пълноценен начин на хранене. Лечебните свойства на елдата могат да се употребяват за лечение на анемия, чупещи се нокти, остеопороза, разширени вени и хемороиди, ревматизъм, артрит, срещу атеросклероза, хипофункция на щитовидната жлеза, за подобряване на кръвообращението, за подсилване на имунитета и подобряване на зрението.

В елдата има протеини, мазнини, фибри, витамин А, витамини от групата В и витамин РР, органични киселини, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и магнезий. Елдата съдържа също големи количества от всички осем незаменими за организма аминокиселини – лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин. В нейния състав липсва глутен, което я превръща в прекрасен диетичен продукт, особено за хората с непоносимост от глутена. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса, повишава съпротивителните сили на организма. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага срещу псориазис. Елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с повечето зърнени култури и картофите.

Високото съдържание на белтъчини, които се усвояват пълноценно от организма, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост. Това прави гречката много подходяща храна за активни спортисти. Флавоноидите в зърнената храна се бори ефективно с процесите на стареене на клетките. Магнезият в елдата предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система, а съдържанието на витамини и минерали я прави незаменим продукт за красота, който подхранва кожата, косата и ноктите. Елдата е много ефективна в храненето на хора, които искат да редуцират килограмите си по здравословен начин. Тя може да се комбинира с мляко, а фибрите в зърната отстраняват токсините от тялото и подобряват работата на стомашно-чревния тракт, редуцират нивата на холестерол и се борят с високото кръвно. Елдата има способността да стабилизира нивата на кръвната захар и заедно с просото се превръща в „алкално зърно“ с киселинно-формираща функция.

Въпреки многото полезни качества на тази храна, трябва да имате предвид, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция. Когато купувате елда, избирайте зърната с най-блед оттенък – тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което означава, че са унищожени голяма част от нейните полезни вещества. Препоръчително е да съхранявате елдата за кратък период, като подходящият съд е от голямо значение, най-добре стъклени или керамични съдове.

One thought on “Елдата, чудодейното зрънце

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *