Епифиза

Епифизата е жлеза в мозъка и е част от еднокринната система. Тя е наричана още пинеална жлеза, шишарковидно тяло или трето око. Това е малко образувание в междинния мозък с формата на шишарка и с размери от няколко милиметра, леко приплесната. Епифизата представлява част от така нареченото надхълмие, епиталамус, а заляга в улея, сформиран от двете горни хълмчета на четирихълмието на средния мозък.

Епифизата достига своето пълно развитие около седмата година на детето, след което започва бавно обратно развитие. Тя е обвита от капсула, изградена от тънка съединителна тъкан. От нея в дълбочина проникват преградки, които я разделят на делчета. Делчетата се изграждат от два вида клетки – паренхимни, наречени пинеалоцити и невроглия. Епифизата съдържа калциеви зърна, наречени мозъчен пясък, като тяхното наличие обикновено се свързва с дегенеративните промени на жлезата. В предния си край епифизата се свързва с междинния мозък чрез специални образувания, поводи. В епифизата има голям брой нервни влакна, които образуват сплетения. Част от влакната инервират кръвоносните съдове на жлезата, а другата част образуват синапси с пинеалоцитите, в които се синтезират полипептидни хормони. Смята се, че епифизните хормони имат инхибиращо въздействие върху другите ендокринни жлези в организма.

Клетките на епифизата имат секреторен характер. Епифизата изработва хормона серотонин, който се превръща в мелатонин. Мелатонинът се синтезира от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин, под въздействието на ензим. Продукцията на мелатонин се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина. Така пинеалната жлеза играе роля в регулирането на денонощния ритъм на организма сън – бодърстване. През деня жлезата синтетизира серотонин, а през нощта – мелатонин. Мелатонинът е антигонадотропен хормон – тоест потиска половото развитие, затова ако се наблюдава хипофункция на жлезата в детска възраст, може да настъпи преждевременен пубертет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *