Епилепсия

Епилепсията представлява неврологично заболяване, което се характеризира с повтарящи се епилептични припадъци. Тя е позната на хората от хиляди години. В миналото се е смятало, че болните от това заболяване са обладани от зъл дух, защото са се държали неадекватно. Дори днес в някои държави от Африка епилептиците биват затваряни в затвор защото получават специфичните за болестта епилептични припадъци. Заболяването се среща основно сред младите хора. В 50% от случаите то започва до 10-годишна възраст, а в общо 70 % – до 20-годишна възраст.

При хората, които страдат от епилепсия, в мозъка им има поле, което предизвиква припадъците. Това поле изпраща сигнал, който обърква нервните връзки в мозъка – връзките, които контролират отделните части от мозъка. Според някои специалисти при епилептичен припадък мозъкът се рестартира, тоест изключва, а след това се включва отново. Заболяването се разделя на няколко вида. Идиопатична епилепсия се нарича болестта, когато не може да се установи причината за заболяването, а симптоматична е когато е налице определена причина. Първият вид по принцип е наследствена, а вторият може да се дължи на сериозна травма на главата, остро отравяне и атеросклероза. Също така самите епилептични припадъци се разделят на няколко вида. Единият се нарича генерализиран тонично-клоничен припадък, той се отличава с определен модел и трае само в редки случаи повече от няколко минути. Характеризира се с цялостно мускулно напрежение, което включва резки мускулни съкращения. Абсантът или „пти мал“ се среща почти изцяло сред децата. При него страдащият губи връзка с останалия свят за няколко секунди.

Когато са налице съмнение за епилепсия, се извършва неврологичен преглед, след това се прави ЕЕГ, кръвна картина и компютърна аксиална томография. В лечението на заболяването се използват антиконвулсивни медикаменти, които контролират електрическата активност в мозъка. Важно е да се знае, че не трябва да се правят опити да се прекъсне насилствено епилептичен пристъп. Най-важно е да се осигури безопасност на пациента и да предотврати нараняване при досег с електричество, огън и остри предмети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *