Естрагон като диуретична съставка и срещу болен стомах

Препоръчваме ви:

Естрагонът, Artemisia dracunculus L, е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. То се отглежда в Северна Америка, Европа, Африка и Русия. На европейския континент се отглеждат основно 2 вида естрагон, френски и руски. В България се отглежда френски естрагон. Разликата между тези 2 вида е, че руският се отглежда от семена, а френският се развъжда с разделяне на коренището на растението. Естрагонът е една от най-известните подправки, тъй като той се отличава със специфичен и уникален аромат. Започва да се използва широко в кулинарията в Европа чак през 16-ти век. Наименованието естрагон е френско и представлява превод на латинското име dracunculus – драконче. Растението е кръстено с това име, тъй като според част от вярванията то може да лекува змийско ухапване, а според други, заради корените му, които са дълги и имат форма, която е подобна на змия.

Естрагонът съдържа горчиви гликозиди, флавоноиди, етерично масло, инулин и витамини. В него се откриват минерали магнезий, фосфор, калций, желязо и калий.

Етеричното масло от естрагон се получава при дестилация с водна пара на пресни или изкушени клонки. То има жълтеникаво-зеленикава разцветка, с аромат, който е подобен на анасон. От него се приготвя естрагонов оцет. Клончета на естрагона се използват за ароматизиране на различни храни и лекарства. В народната медицина растението се използва като диуретично средство. Древните елини са използвали подправката при зъбобол. Растението има успокояващ ефект и облекчава стомашните спазми. Подправката регулира месечния цикъл, повишава апетита и улеснява процеса на храносмилане. Естрагонът има детоксикиращо действие и спомага за изхвърлянето на различни отрови от тъканите. Стимулира секрецията на жлъчен сок. Хора, които страдат от високо кръвно налягане, могат да използват естрагона като заместител на солта в храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *